Valnøddesnaps

Valnøddesnaps af grønne valnødder

Valnøddesnaps
Valnøddesnaps kræver bare 10 grønne valnødder.

Hvis du lige er kommet hjem fra sommerferie, er det tid til at forberede julesnapsen til om halvandet år. Fra slutningen af juli til midten af august er valnødderne nemlig helt perfekte til valnøddesnaps. Og det tager nærmest INGEN tid at lave. Altså hvis man ser bort fra de 6-18 måneder den bør lagre og trække, inden den er drikkeklar.

Det er med andre ord ikke lige noget man bruger til impulsdruk. Men har man tålmodigheden, belønnes man kongeligt. Det er efter min mening den ubetinget bedste snaps man kan stille på bordet.

Du kan i øvrigt slå to fluer med ét smæk! Når valnødderne er klar til at lave valnøddesnaps af, så er der modne solbær. Dem skulle du tage at lave nogle flasker solbærrom af. Du vil takke dig selv for det til jul!

Opskriften giver syv flasker valnøddesnaps.

Valnøddesnaps af grønne valnødder

Det skal du bruge:

  • 10 grønne valnødder.

  • 1 flaske klar, neutral snaps eller vodka

  • 2 glas med låg, ca 1 liter hver

  • En engels tålmodighed

Sådan gør du:

  • Umodne valnødder indeholder en grøn saft der farver ret kraftigt, så det er en idé at have handsker på når du skærer dem over.
  • Valnødderne flækkes i 4 ”både” og puttes i et glas. Det bør være dobbelt så stort som de flækkede valnødder fylder, for det er vigtigt, at de har mulighed for at ”ånde”. Derefter overhældes de med snaps til det lige dækker, og låget skrues på.
  • De næste 6-12 måneder skal snapsen stå og trække. Hver anden uge kan du lige ryste glassene, og evt lige lette lågene, så de får lidt ilt.
  • Når essensen har stået mindst 4 måneder filtreres valnøddesnapsen gennem et kaffefilter nogle gange, til du har en flot gyldenbrun væske.
  • Lad essensen stå og trække MINDST 14 dage – gerne 1/2 år, hvis du ellers kan vente. Den bliver kun bedre af at lagre, så det du ikke lige skal bruge, kan i princippet stå lige så længe det skal være. Den bliver bedre år for år.
  • Som en tommelfingerregel anbefales det, at du blander i forholdet 1:6, dvs. ca. 12 cl essens til én flaske snaps, men prøv dig lidt frem til du lige rammer din egen smag.
  • Nu kunne man jo egentlig godt tro det var ved at være tid til at få sig et glas valnøddesnaps, men så let går det altså ikke. For når du har fortyndet koncentratet, skal valnøddesnapsen stå i en måned igen, så smagen får lov til at samle sig og bliver knap så “sprittet”.
  • Skål og glædelig jul- nu er tiden inde til at nyde din valnøddesnaps. Det er nu mindst 1/2 år siden du plukkede de grønne valnødder. Men var det ikke ventetiden værd?

Hvis du er glad for at eksperimentere med at lave dine egne drikkevarer, så skulle du prøve denne Solbærrom. Solbærene og valnødderne er plukkemodne samtidig, så det giver rigtig god mening at lave begge dele i samme ombæring. Og jeg lover dig, at du ikke vil fortryde det – med mindre du laver for lidt!

13 Comments

  1. Jens Volmer

    Jeg oplever, at det ikke er tilstrækkeligt at filtrere snapsen med kaffefilter. Men jeg har ikke fundet klaringsmidler, der er beregnet til snaps, kun til øl og vin.
    Har du nogle tips?

    • Troels Berg

      Jeg synes nu det fungerer, jeg kører det gennem to filter og gentager det gerne et par gange. Kunne man lægge vat mellem filtrene?

  2. Pingback: Solbærrom med honning • Kom sommeren på flaske • Madklaveret

  3. F. Jørgensen

    Skallerne fra modne valnødder giver også rigtig god smag, og er nemmere samt hurtigere at arbejde med

  4. Hans Børge Hansen

    Efter filtrering 3 gange er min stadig MEGET mørk.
    Blandingsforhold 1:6?
    12 cl til en flaske – er det så ikke nærmere 1:5?

    • Troels Berg

      Hej Hans Børge
      Jeg oplever nogle gange at essensen er mørkere end andre. Jeg antager, at det har noget at gøre med høsttidspunktet. Jeg foretrækker at essensen er så mørk som muligt – den skal nok få en smuk farve når den fortyndes. Jeg skriver 1:6 fordi det er der jeg ofte ender, altså en flaske essens blandes med 6 flasker snaps eller vodka. Men jeg smagstester altid, for jeg har også flere gange oplevet at en sæson kun skal fortyndes 1:5

      vh
      Troels

  5. Anne-Tove Lyngshede

    Er det hele valnødden der skal bruges – altså også skallen. Jeg synes de er utrolig svære at dele i 4 stykker. Har du et pif til hvordan det bliver lettere. Vh Anne-Tove

    • Troels Berg

      Det er hele valnødden, men vær opmærksom på, at der jo er tale om grønne valnødder. Den høstes fra træet i juli-august og det er inden valnøddens skal er udviklet. Det bør derfor ikke volde problemer at dele den med en almindelig kniv.
      Mvh
      Troels

  6. Hans Børge Hansen

    Jeg havde nu samme problem m h t deling – det blev kun til noget afskrab af kødet🥴.
    Er spændt på resultatet😜

    • Troels Berg

      Det er muligt at I høster lidt sent? Hvis I kigger på billedet med de kvarte valnødder i glasset, kan man se, at skallen endnu ikke er udviklet inde i det grønne frugtkød.

  7. Hans Børge Hansen

    For mig blev det nærmest afskrab af kødet, da det var til at dele.
    Håber det bliver umagen værd – da det har været en særdeles lang proces😳

  8. Jegvan Bæk

    Jeg har fået nogle valnødder, sem er plukket 1. sept. Er det for sent? Kernen er ikke helt blød, og en tynd brun ring ses inden for den grønne skal??

    • Troels Berg

      Det er bestemt ved at være sidste udkald, men på den anden side. Jeg ville give det et skud. Dels koster en flaske neutral vodka ikke mere end 70-80 kroner, dels kan du, hvis den ikke bliver så kraftig i smagen efter lagring, bare lade være med at fortynde den så kraftigt.

Kommenter gerne på opskrifterne!