Tunbrød

Tunbrød med karryskyer

tunbrødI mange år troede jeg at Else Maries opskrift på tunbrød med karryskyer var gået tabt. Det var den heldigvis ikke, for Lene Hviid havde udfrittet Else Marie, og ad omveje havnede den forleden i min mailbox.

Da jeg i midten af 1980’erne var elev på Nørgård Mikkelsen Reklamebureau, herskede Else Marie med uindskrænket magt over køkkenregionerne. Jeg var vild med at være havnet et sted der havde en kantineordning, og den var ikke bare billig, den var også god. Elever betalte halv pris, og jeg mener, at det betød, at jeg bliv trukket 14 kroner om dagen. Der var altid en lun ret og derudover diverse pålæg, salater og andre godbidder, der IKKE lige var at finde i køleskabet i min lejlighed i Dronningensgade. Med salater skal det nok lige præsiceres, at der ikke var tale om broccolisalat eller den slags. Mayo Salater, var kunde i forretningen, og de lavede hønsesalat, kyllingesalat, makrelsalat og æggesalat.

Under karryskyerne ligger den saftige tunoverraskelse.

Engang imellem var man så heldig, at der stod tunbrød med karryskyer på menuen. Det var en af mine absolutte favoritter i bureauets kantine.
Sandt at sige, kan jeg ikke huske hvad Else Marie kaldte retten. Men da der uomtvisteligt var tale om brød med tun, og at der oven på tunen lå en slags æggehvidesky med karry og sennep, så blive den her til Tunbrød med karryskyer.

Jeg fik aldrig spurgt Else Marie til opskriften, eller navnet på den, men den lå og rumlede i mit baghovede. Jeg forsøgte mig også adskillige gange på at rekonstruere opskriften efter hukommelsen, men den blev aldrig helt … Else Marie’sk. Opskriften var tabt for eftertiden. Kun minderne var tilbage.

Troede jeg.

For en dag sad jeg som vanligt og talte om mad med min ældste bror. Pludselig sagde han noget, der fik mig til at spidse øren. ”Nede hos Kai og Lene får vi af & til sådan nogle tunbrød med noget luftigt karry-noget oven på”
Jeg vidste instinktivt hvilken ret han fablede om. Det var intet mindre end den tabte tunbrødsopskrift han talte om! For Anders bor sammen med Louise, der er søster til Claus, som jeg startede tegnestue sammen med, og hans mor hedder Lene Hviid, OG HUN ARBEJDEDE OGSÅ PÅ NØRGÅRD MIKKELSEN I 1980’ERNE!

Via Louises mellemkomst lå der efter kort tid en mail fra Lene, og blinkede i min indbox. ”Else Maries opskrift på tunbrød” Yes! Det var tid at gå i køkkenet …

Tunbrød med karryskyer

Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes

Jeg har valgt at justere lidt på den originale opskrift, fordi jeg synes, at tunen godt kunne … tunes en anelse.

Det skal du bruge:

 • 4 store stykker franskbrød

 • 2 dåser tun i olie, ca 250 gr drænet vægt

 • Saften fra en halv citron

 • 5 spsk mayonaise

 • 4 tsk dijonsennep

 • 1-2 spsk kapers

 • 2 tsk karry

 • 2 æggehvider

 • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

 • Start med at riste brødet og tænde ovnen på 200 grader.
 • Pisk æggehviderne til de er stive. Du skal kunne vende skålen på hovedet uden hviderne slipper, og falder ud.
 • Si olien fra tunen, og kom den i en lille skål. Skil tunstykkerne med et par gafler, hak kapers og kom ved sammen med 3 spsk mayonnaise og sennepen.og vrid saften fra en halv citron over. Smag til med salt og peber.
 • Rør 2 spsk mayonnaise og karry sammen, og vend det FORSIGTIGT ind i æggehviderne.
 • Kom tunen på brødene, og læg forsigtigt en sky af karryæggehvider på toppen. Det hele kommes i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.

Notater

 • Det er oplagt at forsøge sig med varianter over temaet. Krabbebrød ligger lige for, men jeg forestiller mig der også er nogle muligheder med rejer. Der skal eksperimenteres!

Hvis du har en stavblender, så er det oplagt, at lave din mayonnaise selv.
Se her hvordan.

2 Comments

 1. Else Frederiksen

  Har aldrig fået “skyen” over tun, men jeg havde en svigerinde, der i slutningen af 60’erne lagde den luftige sky oven på skinke hakket i ikke for små stykker. Meget lækkert!

  • Troels Berg

   Der kan jeg sagtens forestille mig ville være en lækker kombi – gris, æg og karry er jo altid en smagsmæssig vinder. Men prøv at lave det tunede tunbrød som forret en dag. Det kan bestemt også noget.

Kommenter gerne på opskrifterne!