Tarteletter

Tarteletter med høns i asparges

Tarteletter
Hvis man ikke kan lide tarteletter, så får man muligvis et problem i efterlivet. Det er nemlig det der serveres i Himlen.

Tartelet, på fransk ”lille tærte”, er en af de helt store danske frokostklassikere. Da daværende fødevareminister Dan Jørgensen lavede afstemningen om hvilken ret der skulle være landets nationalret, var det tarteletten jeg støttede.

Tarteletter kan nemlig varieres i det uendelige. Bare fyld noget dejligt i skallen – og så findes der et utal af lokale varianter, både som frokostretter, forretter, hovedretter og desserter.

I denne lille film giver min gode ven Bo Bomuld uvurderlige råd om hvordan du optimerer din indtagelse af Tarteletter med høns i asparges. Jeg er dog fra flere sider blevet gjort opmærksom på, at Bo i filmen hævder, at tarteletskallen udelukkende er et aggregat, der gør at man kan spise mere sovs. Intet kunne være fjernere fra sandheden.

Tarteletbundene fra Karen Vulf er ikke rigtig bevendt som menneskeføde. Men HELT ubrugelige er de dog ikke.

En rigtig tarteletbund fra din lokale bager, er ofte det der gør hele forskellen på en god og en fremragende tartelet.  I filmen er der ydermere tale om en tarteletbund, der går under navnet ”Luksus tarteletter” fra Karen Volf. Der er absolut ikke noget ”Luksus” over dette produkt. Så gør dig selv den tjeneste, at gå til bageren og køb nogle ordentlige. Hvis du er for nærig til det, så køb en enkelt, og server en af hver – for dig selv. Jeg tænker at du vil se lidt mere til din lokale bager efterfølgende.

Jeg har lavet en lille opskrift, der kan hjælpe dig, hvis din kone har handlet imod dine instrukser, og har købt tarteletbunde på en OK-tank i stedet for hos bageren. Jeg giver dig ”Madklaverets Tarteletlys©”.

Dette er mit take på ”tartelet i en fart”. Oftest bruger jeg en hel kylling i stedet, fordi det giver mig mulighed for at lave min egen fond – og så får man knapt dobbelt så mange tarteletter ud af sine anstrengelser.

Nærværende opskrift giver fyld til 10 tarteletter.

Tarteletter med høns i asparges

Cremet sovs, saftige kyllingestykker og en sprød og lækker tartelet. Det er himmelsk.

Det skal du bruge:

  • 2 stk. kyllingebryst

  • 10 tarteletbunde fra din lokale bager

  • Hønseboullion

  • 1 gulerod

  • 1 løg

  • 2 laurbærblade

  • 1 tsk hele peberkorn

  • 50 g smør

  • 4 spsk hvedemel

  • 3 dl kogelage fra kyllingebrysterne

  • 2 1/2 dl fløde eller sødmælk

  • 200 g hvide asparges på dåse

  • 1 spsk æble- eller hvidvinseddike

  • Et bundt persille, finthakket

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • De to kyllingebryster koges i en gryde i 20 minutter med kyllingeboullion (hvis du ikke har en hjemmelavet, kan du bruge ”Fond du Chef”), en gulerod i grove tern, 1 løg i tern, peberkorn, salt og laurbærblade.
  • Tag brysterne op og stil på køl, si kogelagen og gem 3-4 dl.
  • Smørret smeltes i en gryde, vælg gerne en mellemstor på ca 3 liter. Når smørret er er smeltet piskes melet i til en melbolle.
  • Tilsæt eddike, kogelage og fløde lidt ad gangen under omrøring, og lad det koge op. Tilsæt væde, til det har en passende konsistens.
  • Det hele bages godt igennem, mindst et kvarter, for at fjerne melsmagen. Smag til med salt og peber.
    Skær hønsekødet i tern. Asparges og kyllingekød vendes i saucen. Juster konsistensen med væsken fra de hvide asparges; den må ikke blive for tynd.
  • Sæt tarteletbundene på en rist med bunden i vejret, og giv dem et hurtigt ”skud” i en 220° varm ovn, de skal have omtrent 5 minutter.
  • Når tarteletbundene er klar laver du lige en ”Tove Jensen”. En ”Tove Jensen” er et fif, der i al sin enkelthed går ud på, at man lige ”lufter” bundene. Mens de stadig står på risten, går du udenfor med dem, og lader aftenluften ligesom chokere bundene. Det er et fif, der angiveligt skille give tarteletbundene lige en ekstra sprødhed. Om det reelt gør nogen forskel har jeg ikke rigtigt kunne føre bevis for, men om ikke andet, så får dine naboer da noget at tale om.
  • Anret fyldet i tarteletterne, drys med persille og peber, og servér straks dine tarteletter.

One Comment

  1. Pingback: Madklaverets Tarteletlys© • En rigtig hyggespreder • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!