Syltede svampe

Syltede svampe

Karl Johan, Indico eller brunstokket. rørhatte er lækre at sylteEfteråret er efter min mening den årstid hvor de mest interessante ingredienser er i sæson. Frugter og bær, kål og beder, nødder og svampe. Og det er nu, vi skal til at slagte grise, kalve og lam. For ikke at tale om jagtsæsonen, der også er på sit højeste i efteråret.  

Hvis du er en af dem, der af og til tumler rundt i skoven med en kurv over armen og en svampekniv i lommen, så kender du også den berusende følelse af glæde, der skyller ind over én, når men endelig finder et jomfrueligt spot med masser af svampe. Er man heldig, så hjembringer man betydeligt flere svampe end man kan sætte til livs på et par dage. Så melder spørgsmålet om konservering sig. Skal de fryses, skal de tørres eller skal de syltes? Jeg plejer at fryse mine lige når de er renset. Dels er det super nemt, dels har jeg 3 frysere, så plads er ikke noget problem. Men i dag havde jeg en masse helt små rørhatte, så tanken om at prøve at lave syltede svampe lå lige for.

Syltede svampe passer perfekt til blåskimmelosten, de løfter din leverpostej til uanede højder og giver din hotdog et strejf af gourmet. Alle retter der kalder på lidt surt, får et delikat løft og et lækkert strejf af efterår med lidt syltede svampe.

Opskriften giver to glas svampelækkerbiskner.

Syltede svampe

Prep time

10

minutter
Cooking time

30

minutter

Syltede svampe er et lækkert tilbehør at have i sit forrådskammer. Server smagen af efterår til en bøf bearnaise eller til brændende kærlighed som alternativ til rødbeder.

Det skal du bruge:

  • 500 g svampe – rørhatte, kantereller, champignon

  • 1-2 skalotteløg skåret i kvarter

  • 5-6 fed hvidløg

  • 3 dl æbleeddike

  • 1½ dl vand

  • 1½ dl tør hvidvin, fx riesling (kan erstattes med vand)

  • 8 spsk honning

  • Friske kviste fra timian, rosmarin og salvie

  • 2-3 laurbærblade

  • 2 spsk hele rosenpeberkorn

  • Evt 1 tsk atamon

Sådan gør du:

  • Bring eddike, vand og vin i kog. Tilsæt løg, hvidløg, honning og lad det koge ind til ca det halve – det tager 10-15 minutter.
  • I mellemtiden renser du svampene grundigt, og skærer dem i mindre stykker, hvis de ikke er i mundrette størrelser. kom dem i gryden, og lad dem simre under låg i yderligere 15 minutter. De sidste 5 minutter simrer laurbær, peberkorn og krydderurter med.
  • Hvis du bruger atamon kommes det ved EFTER du har taget gryden af blusset – atamon mister sin virkning hvis det kommer i kog.
  • Kom dine syltede svampe i skoldede glas. De skal trække i mindst et døgn inden du kaster dig over dem.

Notater

  • Syltning er en fremragende metode at konservere svampe, bær og grøntsager. Læs mere om det lige her.
  • Hvis du ikke er en erfaren svampejæger, så er det altid en god idé at tjekke sine fund med en svampebog eller tjekke dem på http://www.svampeatlas.dk/.

One Comment

  1. Pingback: Syltede grønne tomater Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!