Syltede rødbeder

Syltede rødbeder

Syltede rødbeder
Syltede rødbeder er et must på et klassisk frokostbord.

Nu må du jo ikke glemme at lave gammeldages syltede rødbeder!

Det er super nemt og tager stort set ingen tid, og samtidig smager de væsentlig bedre end dem du køber i supermarkedet. Så er der ikke rigtig nogen undskyldning for ikke at lave de selv.

Der er masser af mulighed for at jonglere med sjove smagstilsætninger, men denne opskrift er den gode, gennemprøvede variant, der mest bare smager af… Rødbede.

Da jeg en efterårsdag var så heldig at blive inviteret til frokost på Henne Kirkeby Kro, smagte jeg nogle 3-4 mm tynde syltede rødbeder. De blev serveret til noget morderlig godt svinebryst, og det fungerede formidabelt.

Jeg synes, at tykke skiver rødbede har tendens til at dominere det man har på gaflen. Det gør det ikke med de tynde skiver. Det skal du da lige prøve.

Syltede rødbeder

Servings

4

servings
Prep time

30

minutter
Cooking time

40

minutter

Rødbeder er jo en klassiker på de danske spiseborde, og HELT uundværlig til pariserbøffen, leverpostejen eller den brændende kærlighed.

Det skal du bruge:

  • 1 kg rødbeder

  • 2 spsk salt

  • 75 cl eddike

  • 350-400 g sukker

  • 1 tsk. flydende atamon

Sådan gør du:

  • Vask rødbederne grundigt og kog dem i letsaltet vand (1 spsk salt pr. liter vand). Det tager 35 minutter til 1 time, afhængig af størrelsen på rødbederne. Det er vigtigt at rødbeden stadig har “bid”, men den må samtidig ikke være undertilberedt, for så får den en bismag af jord.
  • Hæld vandet fra og overhæld rødbederne med koldt vand et par gange til de er helt kolde. Det hurtige temperaturskift får cellerne i rødbederne til at sprænges og derved bliver de møre.
  • Under kogningen har rødbedens skræl løsnet sig, og de kan “smuttes” lidt ligesom mandler. Skær dem derefter i skiver i den tykkelse der passer dig.
  • Eddike og sukker hældes i en gryde og koges op. Rødbedeskiverne lægges i lagen, der hurtigt koges op og tages af varmen. Tilsæt 1 tsk atamon og kom rødbeder + lagen i rene atamonskyllede glas, som hurtigt lukkes til.

Notater

  • Rødbeder farver ret kraftigt, så det kan være en god idé at tage et par handsker på når man håndterer de kogte rødbeder.
    Hvis du læser med, Gustav, så skal jeg her lige præcisere at der er tale om plastikhandsker og ikke dine sorte skihandsker.
  • Hvis du alligevel har fået røde fingre, kan man efter sigende fjerne farven ved at gnide dem med en skive citron.

Gode krydderivarianter til syltede rødbeder:

Peberrod • Ingefær • Chili • Kanel • Hvidløg • Stjerneanis • Løg • Dild

Jeg er blevet fortalt, at peberrod i sylteglasset sikrer at rødbederne beholder deres farve længere. Om det passer aner jeg ikke – men det smager godt.

Rødbeder er HELT uundværlige på leverpostej, til Brændende kærlighed og Pariserbøf. Men efterårs- og juleretter som Brunkål og Anderilette er også oplagte rødbedevenner.

9 Comments

  1. Pingback: Brunkål er klassisk dansk husmandskost, der er en konge værdig.

  2. Pingback: Revelsben med surkål • Madklaveret

  3. Pingback: Farserede porrer med stuvede ærter og gulerødder og kartofler.

  4. Pingback: Paneret stegt flæsk med persillesovs • Madklaveret

  5. Pingback: Hakkebøf med bløde løg • Gør hverdagen lidt mere festlig • Madklaveret

  6. Pingback: Sønderjysk surrib • En helt speciel syltevariant • Madklaveret

  7. Pingback: Boeuf Stroganoff • Den lækreste opskrift • Madklaveret

  8. Pingback: Pariserbøf • Med hele svineriet? Ja tak! • Madklaveret

  9. Pingback: Hjemmelavet leverpostej uden svinkeærinder • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!