Syltede grønne tomater

syltede grønne tomater
Selv om tomaten måske ikke når at modne, skal du bestemt ikke smide den ud. Lav syltede grønne tomater!

En dejlig konserveringsmetode til bær, svampe og grøntsager er syltning. Syltede grønne tomater en opskrift du skulle prøve.

Sidst på sommeren har jeg altid en masse små grønne tomater til overs på mine frilandsplanter, som jeg véd ikke bliver til noget. Samtidig er jeg efterhånden også nået derhen på året, hvor jeg ikke rigtig gider spise så mange friske tomater længere. Det er ikke så meget det at de er umodne der irriterer mig. Det er mere det at jeg ikke kan lide at smide dem ud.

Derfor ender de oftest som syltede grønne tomater. Det er en lækker måde at bruge dem på, og tomaterne smager lige så godt til et stykke anderillette eller ribbensteg som det gør til et stykke smørrebrød med leverpostej.

De umodne grønne frugter er dejligt syrlige, så det er ikke så meget de kan anvendes til. Men netop fordi de er syrlige egner de sig fortræffeligt til syltning. 

Hov! Stod der grønne FRUGTER, tænker du måske? Jeps – selv om tomaten sælges som en grøntsag så er der faktisk tale om en frugt. Og det har den faktisk den amerikanske højesterets ord for.

I 1880’erne importerede en frugthandler ved navn Nix tomater til New York fra Vest Indien. Da tomaterne ankom til New York blev de belagt med en importtold på 10%. Men Nix sagde ”Nej!” og hævdede at tomater botanisk set er frugter – og frugt var undtaget fra toldreglen. Tomaten kom på Justitias vægt, og da dommerens hammer faldt, blev det samtidig slået fast, at tomaten ER en frugt. 

Syltede grønne tomater

Sylt de grønne umodne tomater der sidder tilbage på planten og ikke når at modne. De er fantastiske på både frokostbordet og som tilbehør til svin og vildt.

Det skal du bruge:

  • 1 kg grønne tomater

  • 100 g salt

  • 1 liter vand

  • 300 g sukker

  • 2 dl eddike

  • 2 dl vand

  • 1 stykke frisk ingefær

  • 5 cm peberrod

  • 2 chilier der ikke er for hidsige

  • 5 hele allehånde

  • 5 kardemommekapsler

  • 3 spsk sennepsfrø

  • 3 spsk hele sort peber

Sådan gør du:

  • Pluk og skyld dine grønne tomater. Der er ingen grund til at tage den der er halv eller kvart modne. De bliver alligevel bare til noget smat.
  • Prik huller i tomaterne med en kartoffelgaffel. Hvis du ikke har sådan en fætter, kan du bruge en gaffel i stedet, hvis du har en med meget spidse tænder. Prik 20-30 huller i hver tomat. Hullerne har to formål. Dels giver de adgang til smagen fra lagen lettere trænger ind i tomaterne, dels sikrer hullerne at tomaterne ikke sprænges når de koges igennem.
  • Bring en gryde med vandet i kog, og tilsæt saltet. Det skal koge til alt saltet er opløst i vandet. Lad saltlagen køle af, og lad tomaterne trække i den natten over.
  • Kog vand, sukker, krydderier og eddike sammen til en lage – peberroden skal ikke med. Når det hele har fået et godt opkog, og alt sukkeret er opløst, kommes tomaterne ved (saltlagen skal IKKE med). De skal koge med i ca. 10 minutter ved moderat varme.
  • Fordel tomaterne i skollede glas der er skyllet med atamon eller cognac. Lad kogelagen køle lidt ned (gerne til omtrent 85°C), og hæld den over tomaterne. Hvis der ikke er lage nok til at dække tomaterne suppleres med en 50/50 blanding af vand og eddike. Til sidst skæres peberroden i tynde skiver og lægges øverst glassene. Bind til og vent en måneds tid med at spise af dem.

2 Comments

  1. Pingback: Farserede porrer med stuvede ærter og gulerødder og kartofler.

  2. Pingback: Hjemmelavet leverpostej uden svinkeærinder • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!