Sønderjysk surrib

Surrib er en klassisk sønderjysk ret, der spises til frokost, eller som de lokale siger, unnen. Der er tale om en lokal variant af sylte, og er du fan af den spise, skulle du give surribben en chance.

Hvert år, lige frem til 2006, blev min fødselsdag fejret med en julefrokost. Jeg er nemlig født den 25. december, og da vi altid fejrer jul i Rue hos mine forældre, lå det ligesom ligefor at overnatte, og fejre mig med gaver og en god frokost. Det var gået vældig fint i en masse år, og jeg var svært tilfreds med ordningen.

Men alt får en ende, således også denne ellers så fine tradition. Da jeg juledag i 2006 satte mig til bords, startede jeg med at bemærke, at der da vist ikke var nogen der havde husket at hejse flaget. Jeg undlod hellerikke at kommentere på de manglende grønlandske rejer og at der da vist var tale om købe-rullepølse og ikke en hjemmegjort.

Jeg lage ganske vist mærke til, at begge mine brødre med stigende begejstring fulgte mine beklagelser, og til sidst slog min far på glasset. ”Troels. Jeg synes du skulle nyde denne fødselsdagsjulefrokost, for det bliver den sidste vi står for. Vi overdrager stafetten til dig, så fra næste år står du selv for arrangementet. Det synes vi er mest passende taget i betragtning at der fylder du 40”.

De øvrige familiemedlemmer VAR orienteret om denne beslutning, hvorfor mine kommentarer om fejl og mangler ved det aktuelle arrangement blev modtaget med en indre klukken rundt om bordet. Jeg selv var lamslået! Rystet i min grundvold. Det forventedes at jeg allerede i mit fyrretyvende år skulle stå på egne ben. Nå, men jeg tog handske op, og og har siden med stor fornøjelse afholdt en stor årlig frokost.

Men mine forældre har trods alt ikke smidt tøjlerne helt. En af de retter, de hvert år bidrager med, er den sønderjydske specialitet surrib. Den er i familie med sylten, men adskiller sig ved at ligge i en gele af eddike og vand. Det er en ret der ikke appelerer til alle, men dem der bliver venner med den, får en livslang følgesvend. Hos os spises den på brød med sennep og syltede rødbeder, men jeg ved, at andre skifter brødet ud med stuvede kartofler. Det skal prøves.

Jeg har ladet mig fortælle, at man kan spise surrib uden snaps til. Det har jeg ikke prøvet endnu. 

Og som de jo siger i grænselandet: Jæn ka saut knaue en fije stygge, venn de æ gått sue. (Man kan sagtens gnave en fire stykker, når de er godt sure.)

Sønderjysk surrib

Det skal du bruge:

 • 1 kilo svinenakke eller ribbensteg

 • 6 dl vand

 • 3 dl eddike

 • 10 laurbærblade

 • En lille håndfuld peberkorn

 • 1 spsk salt

 • 1-2 spsk sukker (kan udelades)

 • 8-10 blade husblas

 • 1 løg skåret i skiver

Sådan gør du:

 • Eddike, vand, laurbærblade og peberkorn bringes i kog i en lille gryde. Kødet kommes ved, og simrer lystigt under låg i 2-2½ time til det er helt mørt. Lad kødet køle helt ned i kogelagen.
 • Fjern sværen (hvis du bruger kogeflæsk) og skær kødet i passende skiver, som lægges i et stort fad med med løgringene arrangeret oven på.
 • Kog lagen ind til det halve, Skum fedtet af og si den gennem et kaffefilter. Kom laurbærblade tilbage og smag til med eddike og salt. Hvis du bruger sukker, er det nu du tilsætter det. Gør det LIDT ad gangen, og pas på med at overdosere. Det handler om at ramme en balance hvor sødmen ligger meget diskret i baggrunden, og lagen stadig er meget tydeligt sur i smagen.
  Du skal ikke være bange for at gøre den temmelig kraftig i smagen, for du skal huske, at retten nydes kold, og det lægger en dæmper på smagsnuancerne.
 • Udblød husblassen i vand i 10 minutter, vrid den, og kom den i den lune suppe, hvor der omrøres, indtil husblasbladene er opløst. Hæld hele molevitten over kødet, og sæt det på køl nogle timer. Surriben er spiseklar, når geléen er stivnet. Her i huset spiser vi det sammen med godt rugbrød, stærk sennep og syltede agurker eller rødbeder, men det kan også spises som hovedret med stuvede kartofler til. Du skal regne med en holdbarhed på omkring 14 dage i køleskab.

2 Comments

 1. Jørn Stendahl

  Der skal ABSOLUT ingen sukker i en sønderjysk surrib

Kommenter gerne på opskrifterne!