Stuvet hvidkål

Det bliver næppe mere klassisk dansk end stuvet hvidkål og frikadeller.

Mmmmmmmmm. Flødestuvet hvidkål. Luk øjnene, og tænk på din farmor eller mormor. Løber tænderne i vand? Det tror jeg nok.

Her er vi ovre i det HELT klassiske farmorkøkken. Smør, fløde og kål i opbagt hvid sovs, det er lige før man kan høre frikadellerne boblestege på panden. Jeg laver det altid af et helt hvidkålshovede, og det giver en rigtig stor portion. Heldigvis smager stuvet hvidkål skønt til mange forskellige slags kød, så man bliver ikke træt af det selv om man er på trediedagen med kål. Man kan godt erstatte fløden med sødmælk, men det skal man ikke.

Jeg er en stor fan af det klassiske danske køkken. Den omhyggelige tilberedning forvandler de simple råvarer til delikate smagsoplevelser. Jeg tror, at vi nogle gange har en tendens til at overse hvor godt det EGENTLIG smager, fordi vi spiser det så ofte. Men hvis man forsøger at smage en frikadelle med stuvet hvidkål som om det var første gang, så går der en prås op for en. Farmormad er FANTASTISK, og flødestuvet hvidkål er dens ven.

Flødestuvet hvidkål

Antal

6

portioner
Forberedelse

10

minutter
Cooking time

30

minutter

Det skal du bruge:

  • Et hvidkål

  • Et finthakket løg

  • 4 spsk smør

  • 5 spsk mel

  • 3 dl sødmælk

  • 5 dl fløde

  • 2 dl kogevand fra hvidkålen

  • Nogle gode skud friskrevet (eller pulver) muskatnød

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Fjern de groveste blade fra hvidkålshovedet, og snit den på langs i halvlange tynde stykker. Hvis du har et mandolinjern er det nu du skal finde det frem.
  • Blancher kålen i 10-12 minutter. Brug en stor gryde – retten fylder en del i starten. Når kålen er klar. lader du den dryppe af i et dørslag*. Gem 2 dl. af kogevandet til senere.
  • Brun smørret i gryden. Tilsæt mel, skru lidt ned for blusset, og rør det sammen til en melbolle. Tilsæt så sødmælk, fløde og kogevand lidt efter lidt under konstant omrøring – det må ikke brænde på i bunden, så er det en ommer. Du skal ende med en lidt tyk konsistens, husk på at kålen stadig smider lidt vand efter den er tilsat.
  • Dæmp varmen, riv noget muskat, salt og peber (den skal have en del) og rør jævnligt i gryden ca. 15 minutter Lad være med at tro at du her kan nøjes med 5 minutter, med mindre du er vild med melsmag i maden.
  • Nu tilsættes kålene. Rør det sammen og lad det simre i yderligere 5 min. Smag igen til med salt og peber.
  • Nu er kålen al dente, og retten er klar. Jeg håber du skal have frikadeller eller medisterpølse til. Og skulle der gemme sig en syltet agurk i et glas i køleskabet, så han du roligt finde den frem i lyset!

Notater

  • *Gustav, hvis du læser dette, vil jeg lige præcisere at et dørslag er en slags si, og ikke har noget at gøre med at banke hårdt på en dør.

Man kan ikke sige stuvet hvidkål, uden samtidig at komme til at tænke på frikadeller, medister og hamburgerryg. Det er et tilbehør der bare er blevet indbegrebet af dansk kogekunst.

Kommenter gerne på opskrifterne!