Stegte ål med stuvede kartofler

Stegte ål med stuvede kartofler
Stegte ål med stuvede kartofler er på vej!

Lige som så mange andre er jeg helt vild med stegte ål med stuvede kartofler.

I min barndom var det noget vi fik under vores besøg hos min farfar og farmor i Assens ved Mariager fjord. Min farfar købte dem levende af fritidsfiskerne ved fjorden, og så fik min farmor lov at bikse med dem. Hun hadede ål, og var heller ikke ligefrem begejstret for at skulle håndtere de sprælske dyr, der ikke nødvendigvis lå stille i vasken, selvom hovedet var skilt fra kroppen. Hendes avation mod ål kom heldigvis ikke til udtryk i hendes Stegte ål med stuvede kartofler, og jeg har elsket den lige siden.

I vores familie har ålene altid været ledsaget af stuvede kartofler, for det ér nu engang det bedste.  Jeg var derfor også lettet da jeg første gang fik stegte ål hos min svigerfamilie. Det var også deres foretrukne tilbehør.

Madklaveret bliver sat på plads!

Det dén lejlighed blev jeg iøvrigt sat eftertrykkeligt på plads af min svigerfar, der er ud af fiskerslægt. Vi spiste Stegte ål med stuvede kartofler i hans mors vakkelvorne bindingsværkshus i Strib. Farbror Hans, der var fisker i Thyborøn deltog også. De lagde på ingen måde skjul på, hvad de mente om mennesker, der ikke ”kom hele vejen rundt om tallerkenen med åleben”.

Nu var det så langt fra første gang jeg var til ålegilde, så jeg var sikker på at dén boks kunne jeg sagtens tjekke af. Og hvad angik øl & snaps, så var der ingen fare på færde. Der var jeg uden tvivl den stærkeste om bordet. 

Efter en god times intensiv spisning, skulle regnskabet gøres op. Jeg begyndte at lægge mine åleben i forlængelse af hinanden langs tallerkenkanten. Jeg følte mig på den sikre side, for jeg vidste, at jeg ville komme 2½ gang rundt om tallerkenen. Ja, måske endda 3. Og mens jeg sidder der med min selvsikre mine går det op for mig, i al sin gru. I dén fiskerfamilie lagde man ikke ålebenene i forlængelse af hinanden. De skulle lægges på den korte led, som solstråler fra tallerkenens midte. Jeg nåede kanpt nok halvvejs. 

Stegte ål med stuvede kartofler

Servings

4

servings
Prep time

30

minutter
Cooking time

40

minutter

Stegte ål med stuvede kartofler er ikke slankemad, men man spiser det jo heller ikke til hverdag.

Det skal du bruge:

  • De stegte ål
  • 1 1/2 kg rensede ål

  • 2 dl rugmel

  • 1 dl rasp

  • 2 spsk mild karry

  • Smør og rapsolie til stegning

  • De stuvede kartofler
  • 2 kg kolde kogte kartofler

  • 100 g smør til opbagt sovs

  • 2-3 spsk hvedemel

  • 2 dl sødmælk

  • 3 dl hønse- eller grøntsagsfond

  • Et stort bundt persille

  • Æble- eller hvidvinseddike

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Kartoflerne skrælles og koges i god tid. De skal gerne være kolde, eller som minimum afkølede.
  • Ålene renses under rindende vand; vær særlig opmærksom på at få eventuelle blodrester langs ryggen væk. Når de er rensede skæres de i ca 8-10 cm. stykker (eller hvad der nu passer med ålenes længde). Giv ålene en omgang salt, og lad dem stå og trække i en god times tid.
  • Ålene skylles rene for salt, og duppes tørre med et viskestykke. Rugmel, rasp, karry samt salt og peber mikses sammen i et fad, og ålene vendes deri.
  • Tænd ovnen på 125°C og sæt en rist ind med en bradepande under.
  • På et par varme pander steges ålene gyldne i rapsolie og en gavmild klump smør. Når de har taget godt med farve, skrues der ned for blusset, og ålene småsteger 4-5 minutter ved lav varme, og lægges så ind i den forbarmede ovn, hvor de kan stå og hygge sig de 20-30 minutter det tager at lave kartoflerne.
  • Smelt smørret i en gryde der er stor nok til at rumme alle kartoflerne. Når smørret er bruset af tilsættes melet og der røres flittigt i fryden med et piskeris. Tilsæt mælk og fond ad flere omgange under stadig omrøring. Lad sovsen bage rigtig godt igennem, så melsmagen forsvinder helt. I mellemtiden kan du skære de kolde kartofler i tern eller skiver som det nu passer dig bedst. Skyld persillen grundigt, fjern stilkene og hak den fint.
  • Efter et kvarter smages den opbagte sovs til med salt, peber og eddike. Eddiken er en vigtig ingrediens i kartoffelstuvningen, for den skal spille op mod ålenes fedme, og gøre hele retten mere sammenhængende. Du skal derfor ikke være for nærig med den, men den skal selvfølgelig heller ikke dominere retten. Kartofler vendes i og får lov at tage varme 5-8 minutter inden persillen tilsættes. Husk at gemme en lille håndfuld persille til at pynte kartofler og ålefad med.
  • Serveres gerne i selskab med øl og snaps. Dem der ikke når tallerkenen rundt med åleben vasker op.

FunFacts

  • I Sønderjylland møder man, hvis man er heldig, nogle gange en landevejskro der skilter med “Sat ål”. Så er det bare med at klodse bremserne, og skynde sig til bords. Sat ål betyder nemlig, at man må spise så mange ål, at man bliver helt sat. Sat kommer af det tyske udtryk satt, der kan oversættes til fyldt eller mæt. Læs mere her.

Nu er der jo altid nogen, der skal være obsternasige. De hævder stædigt, at til stegte ål hører kogte kartofler og persillesovs. Tilhører du dén gruppe, så følger du bare dette link:

4 Comments

  1. Pingback: Persillesovs • Madklaveret

  2. Hans Madsen

    Dejlig opskrift

    Linket nederst i opskriften virker ikke!

  3. Vagn Terp

    When I was a boy in DK I had many an eel, my dad and i were partners in the chatching. The way this is described is just the way we would have had them back then. I don`t remember the vinigar bit but i`m sure you are right. Here in Australia we have no way of having anything remotely like “stegt aal” We had to make a tip to tail of bones around the rim of our olate, and also make a cross across the plate to have done well!!!

    • Troels Berg

      Hej Vagn
      Sjovt at høre fra en, der læser med fra den anden side af Jorden. Jeg er glad for, at du kan spejle dine barndomsminder i min historie.
      Brugen af eddike i de stuvede kartofler, har den forklaring, at den skal give modspil til den cremede fedme ålen og flødestuvningen har. Det ER jo en ganske tung ret, og jeg synes det er rart, at den får lidt friskhed med på vejen. Man kan sagtens bruge citron i stedet, eller helt undlade den.
      Mange hilsner fra dit gamle land.

Kommenter gerne på opskrifterne!