Solbærrom

Solbærrom med honning

Solbærrom med honning er smagen af sommer og sol på flaske.

Er du så heldig at have en have med solbærbuske? Så er denne opskrift på solbærrom med honning lige noget for dig.

Solbærbuske er gavmilde med solbær, og da de samtidig er nemme at plukke, bliver høsten ofte ganske omfangsrig. En del går til solbærsyltetøj, det SKAL man jo have i forrådskammeret. Men køb også et par flasker mørk rom og kom sommeren på flaske. Lad være med at købe en dyr rom til formålet, det får du inder ud af. Find en billig ukrydret rom i en discountbutik, jeg køber mine i Aldi til 75 kr flasken, og kom igang.

Solbærbusken har samtidig et temperament der lige passer mig. Bærrene modnes fra juni og frem til august, og kan sagtens sidde et par uger på busken inden du plukker dem. Helt anderledes end hindbær og jordbær, der nærmest skal plukkes præcis når de er klar, hvis de ikke skal ende med at blive overmodne.

Navnet ”solbær” refererer ikke, som man ellers skulle tro, til solen. Ifølge Gyldendals Store Danske stammer navnet fra det oldnordiske danske ord sǫlr, og betyder noget i retningen af mat og snavset.

Solbærrom med honning

Det eneste svære ved at lave solbærrom med honning er at have tålmodighed til den har trukket færdig.

Det skal du bruge:

  • 1 kilo friske helt modne solbær

  • 2 flasker ukrydret mørk rom

  • 2 flasker mørk rom

  • 40-50 blade fra solbærbusken

  • 12-14 store spsk god honning

  • 3-4 nelliker (kan undværes)

Sådan gør du:

  • Bland solbær, blade, honning, nelliker og rom i et stort patentglas som kan slutte helt tæt. Ryst langsomt, så honningen bliver opløst. Det kan sagtens tage en daglig omrystning i en uges tid, inden honningen er helt opløst.
  • Stil glasset mørkt en måneds tid. Si solbærrene og bladene fra, filtrer rommen og kom den på flaske. Opbevar den mørkt, og meget gerne i mindst til jul.
  • Du kan bruge romsolbærene som tilbehør til en chokolade- eller vaniljeis, som fyld i kager eller, som jeg gør, til solbærmarmelade, hvor jeg tilføjer et kilo solbær mere, der ikke har ligget i rom.

Hvis du er glad for at eksperimentere med at lave dine egne drikkevarer, så skulle du prøve denne valnøddesnaps. Solbærene og valnødderne er plukkemodne samtidig, så det giver rigtig god mening at lave begge dele i samme ombæring. Og jeg lover dig, at du ikke vil fortryde det – med mindre du laver for lidt!

4 Comments

  1. Pingback: Valnøddesnaps af grønne valnødder gør frokosten meget mere lækker.

  2. Der bruges 4 flasker rom, dvs 2,8-3 L rom?

    • Troels Berg

      Hej Jen. Beklager det sene svar, jeg overså dit spørgsmål. I opskriften bruges 2 flasker á 70 cl. Billedet er en dobbelt omgang – og det laver jeg igen til sommer, for det er noget der er afsætning på! Og så bruger jeg et par 0,5 liters flasker til gaver og lignende.

  3. Finn Ryberg

    Hej Troels, Med fare for at gentage Jen. Ser vi bort fra billedet der er en dobb. omgang som du skriver så står der i teksten også 4 fl. rom og når man printer ” 2 flasker ukrydret mørk rom og 2 flasker mørk rom” Mvh. Finn

Kommenter gerne på opskrifterne!