Surkål er ikke noget man så tit møder på tallerkenen. Der er er lidt synd, for surkål er faktisk en ganske lækker fætter til rødkålen. Nuvel, det er sandt at fætteren er sødere; til gengæld har surkålen mere kant.
Opskriften har ifølge mine efterretninger sin oprindelse i Sønderjylland, og det skal understreges, at der ikke er tale om en sauerkraut. Denne kål er nemlig ikke fermenteret, og syren kommer udelukkende fra eddiken. Det betyder samtidig, at man kan lave den lige op til man skal bruge den. Den vinder dog, lige som rødkålen, i smagen hvis den lige får lov til at “sætte sig” et par dage inden man kaster sig over den.
Sønderjysk surkål – rødkålens lyse fætter
8
servings15
minutes45
minutesDet skal du bruge:
1 hvidkål
2 liter vand eller kogelage
100 gr rørsukker
50 g smør
1 dl eddike
Saften fra en citron
1 tsk knust spidskommen
1 spsk salt
Godt med friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Fjern de yderste blade på hvidkålen, og kasser dem. Skær kålen i fine strimler uden at skære stokken med. De lange tynde kålstrimler skæres over, så kålen til sidst er snittet i tynde strimler på ca. 3-4 cm. Hvis du har et mandolinjern, så er det her, det virkelig kommer til sin ter.
- Kog kålen mør i vand ellerkogelage – det tager 8-10 minutter. Si fra, og lad kålen dryppe af.
- Kom sukkeret i en gryde og lad den langsomt karamellisere. Den skal bare blive flydende og tage lidt farve. Så tilsætter du smørret, og lader det smelte.
- Kom kål og krydderier i, rør grundigt rundt og lad det hele svede i karamellen i 5-6 min, inden du tilsætter eddiken. Lad kålen simre omtrent 45 minutter ved lav varme. Smag til med salt, peber og sukker.
Surkål er en dejlig ledsager til de lidt fede svineretter som fx. revelsben, ribbensteg eller svineskank. Men en frikadelle er heller ikke i dårligt selskab med Sønderjysk surkål.
Pingback: Gammeldags oksesteg med svampe • Madklaveret