Skidne æg med bacon og karse

Skidne æg
Skidne æg er en klassisk dansk påskeret.

Indrømmet. Skidne æg lyder ikke som den mest indbydende ret på påskebordet, men lad dig endelig ikke narre! Men navnet til trods er der tale om en virkelig lækker ret, der samtidig er umanerlig hurtig at lave.

Årsagen til det lidet flatterende navn, er, at retten traditionelt serveredes i påskedagene, og lørdag i påsken kaldes fra gammel tid ”skidenlørdag”. I påskedagene begyndte hønsene for alvor at få gang i æglægningen efter de mørke vintermåneder, og så var det jo nærliggende at have æg på påskemenuen.

Samtidig måtte man ikke gøre rent eller vaske i helligdagene, så skærtorsdag og langfredags møg skulle muges ud. Deraf navnet skidenlørdag – og dermed ender vi med en tallerkenfuld skidne æg.

Men det korte af det lange er, at retten er en ægte dansk påskeklassiker. Den har sin velfortjente plads blandt påskebordets mange lækre fristelser, og man spiser den med godt brød til. De lækre smilende æg, den velsmagende skarpe sennepssovs og den sprøde bacon toppet af med karse er en nydelse.  

Skidne æg med bacon og karse

Prep time

10

minutter
Cooking time

20

minutter

Denne klassiske danske æggeret er altid en succes på påske- eller julefrokostbordet.

Det skal du bruge:

  • 8 æg

  • 6 dl sødmælk eller 3 dl sødmælk og 3 dl hønsefond

  • 50 g smør

  • 4 spsk hvedemel

  • 3-4 spsk grov sennep

  • Salt og friskkværnet peber

  • 3 spsk hakker purløg

  • 2 spsk karse

  • 200 g tyndt sprødstegt bacon

  • 4 skiver godt rugbrød

Sådan gør du:

  • Kog æggene i 7-8 minutter til de er ”smilende”. Smilende æg er mellemstadiet mellem blødkogte og hårdkogte æg. Det vil sige, at de ikke er helt faste i blommen, men heller ikke flydende, som ved et blødkogt æg. Kom straks koldt vand over dem, når æggeuret ringer, det standser den indre kogning i ægget. Hæld vandet fra, og lad æggene hvile i gryden.
  • Smelt smørret ved lav varme i en lille gryde. Når det er bruset af, piskes melet i, og tilsæt en dl. af mælken. Pisk til massen er ensartet, og tilsæt lidt mere mælk. Gentag processen, til sovsen har en konsistens der passer dig.
  • Lad sovsen koge op under omrøring, og smag så til med salt, peber og sennep. Lad sovsen småsimre ved lavt blus.
  • Steg baconen helt sprød og gylden; jeg plejer at stege det i ovnen ved 220 grader i ca. 10 minutter. Pil æggene og halver dem. Skær 4 forsvarlige skiver af det bedste rugbrød bageren kunne præstere.
  • Hæld den varme sennepssovs op i ef fad af passende størrelse. Drys purløget på sovsen, og anret de overskårne smilende æg deri. Pynt hvert æg med en lille tot karse, og drys til sidst de stegte baconstykker på toppen af retten. Serveres med rugbrød, og gerne en øl og en snaps.

Tip

  • Hvis man rører en skefuld smør i sovsen lige inden servering, så bliver den blank og skinnende.

Sennepssovsen er i bund og grund en varinat af hvid grundsovs.

Kommenter gerne på opskrifterne!