Selleripostej med hasselnødder

Selleripostej med hasselnødder er let og hurtigt tilbehør, der gød de sure efterårsdage lettere at komme igennem.

Selleripostej med hasselnødder er en lille efterårshyldest til selleri og hasselnødder. Den er perfekt som tilbehør til de retter der gør sig godt, når vejret gør det knapt så godt.

Lige som efteråret starter, er de første knoldselleri klar; det samme er hasselnødderne. De bedste hasselnødder du kan få fingre i, er dem din mor har samlet til dig. De næstbedste er dem du selv har været ude at samle. Du kan også sagtens bruge dem fra supermarkedet, hvis din mor ikke ikke gider og du ikke selv har alt muligt andet for lige netop i dette efterår.

Jeg har som regel et lille lager af selleripostej med hasselnødder liggende i fryseren i den kolde tid, for det er et tilbehør der går godt til rigtig mange af de retter der hører vinterhalvåret til. Den er særligt lækker til solide retter  som eksempelvis gammeldags oksesteg eller brasieret oksetværreb. Men prøv den også til en grillet kylling.

Lækkerbiskner på rad og række. Det er også et fremragende tilbehør til grillretter!

Selleripostej med hasselnødder

Udbytte

12

ramakiner
Forberedelse

20

minutter
Tilberedning

45

minutter

Dette lækre efterårs og vintertilbehør er brilliant når man har brug for at komme af med nogle grøntsager, der er på vej til at blive lidt trætte. Hvis der ligger lidt champignon, nogle rodfrugter eller en pore, så fyrer du også bare det i grøntsagsfarsen.

Det skal du bruge:

  • En knoldselleri

  • 5-6 gulerødder
    1-2 syrlige æbler

  • 2 store løg. Fintskåret.

  • 2 fed hvidløg. Fintskåret

  • Smør og olie til stegning

  • 2 tsk karry

  • 200 g hasselnøddekerner – bages kort i ovn og skindet fjernes

  • Noget persille eller timian. Finthakket

  • En kvist rosmarin. Kan udelades

  • 2-3 æg

  • 1½ dl piskefløde

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Knoldselleri, æbler og gulerødder skrælles og rives på et råkostjern. Jeg kan godt lide min lidt grov i konsistensen, med den smager også glimrende med en mere fintrevet grøntsagsfars.
    Løg og hvidløg klargøres.
  • Fyr op under din største pande. Kom lidt smør og olie på til brænd halvdelen af karryen hurtigt af. Tænd ovnen på 200 grader.
  • Steg halvdelen af selleri, gulerødder, løg og hvidløg på panden til det tager lidt farve – smag til med rigeligt salt og peber. Hæld grøntsagerne i en stor skål. Gentag processen med karry og resten af grøntsagerne.
  • OBS! Kan udelades.
    Bag nødderne 10 minutter i ovnen for at løsne det brune skind. Det smager lidt bittert, så hvis du ikke er vild med det, så det meste skal af. Samtidig fremhæves nøddens smag når de ristes. Placer nødderne inde i et rent viskestykke, og nulr hinderne af. Når det meste af skinnet er væk, hakker du nødderne groft.
  • Hæld nødderne og resten af ingredienserne i skålen, og rør det hele til en lind fars. Hvis du har en køkkenmaskine bruger du selvfølgelig den.
  • Farsen fordeles i smurte ramekiner eller hvad du nu har af mindre skåle. Du kan selvfølgelig også lave den i et passende fad.
  • Bag postejerne i 45 minutter ved 200 grader.

Notater

  • Selleripostejerne egner sig glimrende til at fryse ned. Det er et super godt tilbehør lige at kunne rive frem i en snæver vending.

One Comment

  1. Pingback: Gammeldags oksesteg med svampe • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!