Lammeragout

Ragout af vildand

Ragout af vildand
Ragout af vildand er en lækker og hurtig måde at tilberede vildænder.

Jeg bliver altid glad, når Facebook begynder at flyde over med brokkerier om at at utilpassede unge er begyndt at fyre nytårsskyts af flere måneder før årsskiftet, og at det er alt for galt, og at nogle forældre burde tage en alvorlig snak med deres poder, for det er for dårligt, hensynsløst og iøvrigt skræmmer det både hunde og heste og det der er værre.
Så ved jeg nemlig, at en masse tilflyttere fra byen ikke er klar over, at NU er andejagten gået ind.

I de fleste opskrifter med vildænder, tilberedes de enten hele i gryde eller ovn, eller som hele bryststykker. Det er superlækre metoder, men jeg synes der manglede en variant der var mere gryderetsagtig. Og da andekødet tilmed ikke skal have særlig lang tilberedningstid, så kommer belønningen for an(d)strengelserne ret hurtigt på bordet.

Rosenkål med pinjekerner og brunet smør og en mos af blomkål, kartoffel eller selleri er lækre ledsagere til ragout af vildand.

Ragout af vildand

Serveringer

4

Personer
Forberedelsestid

10

minutter
Tilberedningstid

30

minutter

Pas på med at overtilberede andestykkerne. Hvis de får for længe, risikerer du at kødet bliver lidt hårdt.

Det skal du bruge:

  • 2 vildænder

  • 200 g god bacon

  • 1 løg skåret i både

  • 2 fed hvidløg

  • 4-5 gulerødder

  • 70 g tomatpure (en lille dåse)

  • 200 g svampe skåret i grove stykker

  • 1½ dl portvin

  • 5 dl rødvin

  • 3-4 stilke timian

  • Maizena til jævning

  • Salt og friskkværnet peber

  • Olivenolie til stegning

Sådan gør du:

  • Skær bryststykkerne af ænderne med en skarp kniv og skær dem i passende ragout-stykker. Andeskrog og lår kan blive til en glimrende andefond til senere brug.
  • Skær baconen i store tern, og steg dem på en sauterpande. De må gerne tage farve, men de skal ikke sprødsteges. Når de har stegt 3-4 minutter, tages de af panden, og stilles til side.
  • Krydr andestykkerne med salt og peber brun dem i olie på en hed sauterpande. Tilsæt løg, hvidløg og gulerødder og rist et par minutter. Hæld portvin og rødvin ved, og lad det koge af nogle minutter. Når alkoholen er kogt af, skal ragouten simre i 20 minutter under låg ved svag varme.
  • Du kan jævne retten med en meljævning af 2 spsk mel og 1 dl koldt vand. Svampe og bacon tilsættes, og retten småkoger i yderligere 10 minutter.
  • Smag til med salt, peber og måske lidt ribsgelé, og server med en kartoffel- eller sellerimos og måske et et godt brød.

Notater

  • Du kan, uden nogen ændringer i opskriften, erstatte vildænderne med fasaner.

One Comment

  1. Pingback: Lammeragout • Mundvandsfremkaldende simremad • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!