Nøddepaté med svampe

Nøddepaté med svampe
Nøddepaté med svampe er en tilbehørsvinder til alle simreretter.

Nøddepaté med svampe er et fantastisk lækkert tilbehør. For mig er det nærmest uundværligt til efterårets og vinterens simreretter.

I dette efterår er der masser af svampe. Ikke bare ude på min terrasse, hvor der til tider sidder en del af dem i murer- og bagertøj, og højrøstet kommenterer på verdenssituationen. Nej, de findes også i skoven, hvor der samtidig er betydeligt mere ro.

Nøddepaté er  en dejlig tilbehørsting, der smager pragtfuldt sammen med en lammekølle, en ragout eller bare en gammeldags oksesteg.

Når du alligevel er igang med at lave paté med svampe er en god idé at lave rigeligt. De egner sig nemlig fortrindeligt til at komme på frost. Og det er fedt lige at kunne hive nogle lækre tilbehørsting frem fra fryseren. Det er jo ikke hver dag men lige er i hopla til det store gastronomiske skoleridt.

Paté med nødder og svampe

Portioner

8

ramekiner
Forberedelse

15

minutter
Tilberedning

45

minutter

Det skal du bruge:

  • 200 g hasselnødder

  • 500 g vilde svampe. Markchampignon kan også bruges

  • 150 g god bacon. Kan udelades hvis… Nej, jeg kan ikke komme i tanke om hvorfor man dog skulle udelade bacon

  • 3 dl kogt ris

  • 300 g løg

  • 1 fed hakket hvidløg

  • 3 spsk friske finthakkede urter. Fx. timian, salvie, persille eller estragon

  • 2 æg

  • 1 dl cremefraiche 18%

  • 1 dl fløde

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Bag nødderne 3-4 minutter i ovnen for at løsne det brune skind. Det smager lidt bittert, så det meste skal af. Når det har fået nogle minutter i ovnen løsner skinnet sig. Læg nødderne i et viskestykke og giv dem en ordentlig rusketur. Når det meste af skindet er væk, hakker du nødderne groft.
  • Skær bacon i små tern, ca. 5 x 5 mm, og steg den sprøde på panden. Mens baconduften breder sig i køkkenet, pilles løgene og hakkes fint. Den stegte bacon tages af panden og lægges til side. Lad løgene stege ved god varme i baconfedtet i ca. 5 minutter, rør i panden under vejs.
  • I mens klargøres svampene; de skal renses og hakkes i små stykker. Kom svampene på panden og lad det hele stege i 10 minutter til svampene er tørre og ristede.
  • Alle ingredienser blandes forsigtigt til en fars i en skål. Blandingen kommes i et smurt ildfast fad eller flere mindre ramekiner.
  • Bag pateen ved 175 grader i ca. 30 minutter, til pateen er fast ved let tryk.

Når man er i skoven om efteråret, er det rart at have en idé om hvilke svampe der er værd at tage med hjem. Her er listen over de 15 bedste.

Kommenter gerne på opskrifterne!