Ølbraiseret oksetværreb

Ølbraiseret oksetværreb

Kalvens øremærkning
DK 115249-00046 blev blandt andet til ølbraiseret oksetværreb.

Simreretter er geniale til at få brugt de mere specielle udskæringer. Den anden dag fandt jeg noget guld i bunden af dybfryseren. Det blev til en gang Ølbraiseret oksetværreb.

En af de formildende omstændigheder ved efterårets komme er, at vi nu bevæger os ind i simremadens tid. Jeg elsker langtidstilberedninger, for der sker noget helt magisk, når kød, vin eller øl og efterårets fantastiske grøntsager og svampe, efter flere timer i gryden eller ovnen, kulminerer i en eksplosion af smag og duft. 

Det er altid en god idé, at lave rigeligt, når man sysler med simremad. Alle simreretter vinder i smag, hvis de får lov at sætte sig et døgns tid efter tilberedningen. Så det gælder virkelig om at sørge for at der til dagen efter.

Retten smager skønt med kartofler og en creme af butternut squash. På den anden side er der aldrig nogen der har fået tæsk med paletkniven for at servere en god kartoffelmos til.

Ølbraiseret oksetværreb

Servings

6

servings
Prep time

30

minutter
Cooking time

3

timer 

30

minutter

Når simremaden står og hygger sig i ovnen, så stiger appetitten langsomt men sikkert, efterhånden som duften breder sig i stuerne. Oksetværreb er en smagsmæssig vinder når det kommer til de mere ukurante udskæringer.

Det skal du bruge:

  • 1,8 kg oksetværreb

  • 1 dl æble eller hvidvinseddike

  • ½ liter mørk øl

  • 2 dl æblemost

  • En spsk peberkorn

  • 5-6 laurbærblade

  • 5-6 fed hvidløg

  • Smør eller fedt til stegning

  • 2 store gulerødder

  • ½ knoldselleri

  • 2 løg

  • 2-3 stilke rosmarin

  • Et par stilke timian, noget salvie, persille eller hvad du har af friske urter

Sådan gør du:

  • Dag 1
  • Start med at skære din oksetværreb i 5-6 cm stykker. Det passer med et ben i hvert stykke. Det kan godt være lidt besværligt at skille ad med en kniv. Jeg bruger mig kødsav, men du kan evt få din slagter til at skære den ud for dig. Hvis tværræbet er meget fedt, kan du lige trimme det lidt, men tag endelig ikke for meget af – det er jo fyldt med smag, og skal gerne være med til at give smag til kødet.
  • Kom kødstykkerne i en frysepose (eller en passende beholder), og hæld eddike, øl, æblemost, peberkorn, laurbærblade og hvidløg ved. Luk posen, og lad kødet marinere i 12-24 timer på køl.
  • Dag 2
  • Tag gerne kødet ud af køleskabet en time eller to før du skal bruge det, så er det nemmere at få lavet en god stegeskorpe. Giv kødstykkerne et gavmildt skud salt og peber på alle sider.
    DU MÅ IKKE SMIDE MARINADEN UD.
  • Fyr op under en stor støbejernsgryde. Kom smør eller fedt på, og steg kødstykkerne ved god varme på alle fire sider. De skal stege 2-3 minutter på hver side. Steg dem ad to omgange, og være med at vende dem for ofte. Du sænker pandens temperatur, og ender med at koge dem i stedet for at stege dem, og det er jo ikke meningen. Jeg kommer tit lidt rosmarin, timian eller hvidløg ved under stegningen. Det giver lige et ekstra pift til det man steger. Læg de stegte tværrebsstykker til side på en tallerken.
  • Skær gulerødder, knoldselleri og løg i tern. Det er ikke så vigtigt hvordan stykkerne ser ud, for de skal kun være smagsgivere, og sies fra inden servering. Steg grøntsagerne ved middelvarme sammen med rosmarinen. Det skal have 5-7 minutter.
  • Kom kødstykkerne tilbage i gryden til grøntsagerne, og si marinaden ned til de andre lækkerier. Smid et låg på gryden, og lad det hele stå og hygge sig i ovnen ved 140 grader i 3½ time, mens duften af simremad breder sig i hele huset.

  • Sovs
  • Fisk kødstykkerne op af gryden, og hold dem varme i ovnen. Si væden over i en mindre gryde, og kog ind til ⅓. Smag til med salt, peber, honning og citron.
  • Montér med koldt smør (pisk kolde smørtern i).

Hvis du er en af dem, der ind imellem slagter kalv eller okse, så kender du sikkert problemet med, at der er stykker der er vanskelige at finde anvendelse for. Denne lille guide er god at hente inspiration i.

2 Comments

  1. Pingback: Selleripostej med hasselnødder • Madklaveret

  2. Pingback: Den ultimative kartoffelmos • Husk lige smørret • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!