Lynstegt tun er rigtig gæstemad

Lynstegt tun med sesam og tang

Tangsalaten på toppen er prikken over i'et
Lynstegt tun med sesam og tang er den perfekte start på en gæstemenu.

Hvis du nogle gange laver gæstemad med mange retter, så vil du forstå at påskønne opskrifter, der er enkle, ser godt ud og samtidig er ”idiotsikre”. Det er derfor du skal lave lynstegt tun med sesam og tang næste gang du holder gæstebud*.

Du kommer ikke uden om en tur til fiskemanden. Du skal nemlig bruge nogle tykke skiver fersk tun, helst skiver på omtrent 3 cm i tykkelsen. Fisken skal lyntilberedes, så den spises delvist rå. Derfor skal du lige spørge fiskemanden og den har været frosset ned et døgn. Det har den helt sikkert, med spørg alligevel.
I fiskemandens disk, får du sikkert øje på nogle bægere med en neongrøn substans. Det er japansk tangsalat, og det skal med hjem sammen med fisken. Hvis du har mod på det, kan du lave tangsalaten selv.

Den wasabi du kender fra sushirestauranterne har intet med wasabi at gøre. Rigtig wasabi er vanskelig at dyrke, og derfor en sjælden og kostbar ingrediens. I stedet bruges en pasta af peberrod, sennep og grøn farve, og det smager jo ganske udemærket, selv om det er underligt, at man må kalde det wasabi, når der nu ikke er wasabi i.

Any how. Jeg fik af ovenstående grunde den idé, at lave en mayonnaise med peberrod og østerssovs. Den skulle være hvid, så den kunne give visuelt modspil til den mørkerøde tun i sorte sesamfrø med flaskegrøn tang på toppen. Samtidig synes jeg den fede, cremede konsistens klæder fisken godt.

Det korte af det lange er, at tun med sesam og tang er hurtig og enkel at tilberede, og ligner en halv million, uden at koste det.

Lynstegt tun med sesam og tang

Servetinger

4

servings
Forberedelse

10

minutter
Tilberedning

3

minutter
Køletid

1

time

Her har du muligheden for at lade dig hylde som mesterkok, også selv om evnerne måske ikke lige berettiger til det.

Det skal du bruge:

  • 400 g tykke tunsteaks

  • 50 g tangsalat

  • 1 dl sorte sesamfrø

  • Salt og friskkværnet peber

  • 1 dl mayonnaise

  • 3 spsk fintrevet peberrod

  • 2 spsk østerssovs

Sådan gør du:

  • Skær tunen ud i 4 aflange ”stave” 3 x 3 x steakens længde. Giv dem et solidt skud salt og peber, og steg dem 15 sekunder på hver side. IKKE MERE END DET. De skiller for dig, hvis du overtilbereder dem, og bliver iøvrigt både kedelige at se på, og endnu kedeligere at spise.
  • Vend dine tunstave i sorte sesamfrø. Det er vigtig, at overfladen på fisken er helt dækket. Rul et stykke køkkenfilm stramt omkring hver tunstav, og stil det på køl under moderat pres en times tid eller mere.
  • I mellemtiden kan du lave din peberrodsmayonnaise. Start med denne super enkle opskrift på mayonnaise.
  • Rør peberrod og østerssovs i, og smag til med salt og måske lidt citronsaft. Hvis du har en lille sprøjteflaske, så hæld peberrodsmayonnaisen ned i den. Det gør det lettere at lave dekorative ”mayonnaisedutter” på tallerkenen.
  • Skær tunstavene ud i terninger på 3 x 3 x 3 cm. Endestykkerne tilfalder kokken.
  • Arranger stykkerne kunstfærdigt på pæne tallerkener, kom en “tot” tangsalat på hver tunterning, og dekorer tallerkenen med som ”mayonnaisedutter”.
  • Så er der egentlig kun tilbage at modtage folkets velfortjente hyldest. Selv gider jeg ikke længere at lade mig bære rundt i stuen i guldstol, men stående applaus forventer jeg naturligvis stadig.

Notater

  • Tunen skal have været i fryseren i 24 timer inden tilberedning, hvis man vil følge fødevarestyrelsens anbefalinger. Det gælder al fisk der spises rå, fordi der ellers kan være sygdomsfremmende parasitter i kødet.

*Note til gustav. Når jeg i indledningen refererer til begrebet ”gæstebud”, så er der tale om et dansk udtryk af ældre dato. Det betyder, at man holder en festlig sammenkomst, med et godt måltid som omdrejningspunkt. Så hvis du lige nu har stuen fyldt med cykelbude og chauffører fra DHL, så er der altså noget du har misforstået.

Kommenter gerne på opskrifterne!