Er der noget bedre end en luftig æggekage til frokost?

Luftig æggekage

Da jeg i tidernes morgen arbejde på Nørgård Mikkelsen Reklamebureau, havde vi en glimrende kantine, og i den herskede Else Marie enerådigt. Uden frygt for at fornærme hendes minde, tør jeg godt påstå, at Else Marie var af Den Gamle Skole.

Vi befandt os på ingen måde i det gastronomiske grænseland, hvor råvarer og smagsløg blev udfordret unødigt, men det var god, solid og veltillavet mad, hun dagligt serverede for bureauets mange skæve hoveder. Hvis jeg alligevel skal sætte fingeren på noget, som jeg ikke var særlig imponeret over, så må det blive torsdags-æggekagen.

Den blev kaldt torsdags-æggekagen af indlysende grunde; hun lavede den om torsdagen. Ikke første torsdag i måneden, ikke hver anden torsdag – nej HVER torsdag. Rygtet ville vide, at Ove Nørgård Mikkelsen engang havde sagt, at Else Marie lavede danmarks bedste æggekage, og at hun nu ville bevise det på ugentlig basis.

Inden æggekagen!
Det var sjovt at arbejde på Nørgård Mikkelsen Reklamebureau i 1980’erne, selv og vi medarbejdere blev kørt lidt hårdt. Billedet her er taget i samme sekund det går op for mig, at trosdagsæggekagen lurer i kantinen på 2. sal.

Efter 5 år i bureauets sold, begyndte jeg at regne lidt på det. Et konservativt bud var, at jeg havde spist i omegnen af 200 æggekager, og jeg var i middelsvær grad blevet træt af dén spise. Og jeg var ingenlunde alene. Mine venner Kaare og Jan havde det på præcis samme måde, så vi svor en hellig ed. Det skulle være slut med æggekager for vores vedkommende. Helt slut.

Æggekage med grønkål
En lækker variant er æggekage med blancheret grønkål.

Derfor forlod vi  hver torsdag omkring klokken 13 bureauet i samlet flok, for i stedet at indtage frokosten i en af byens pølseboder. Vores lille gruppe døbtes hurtigt “Pølsekaravanen” af kollegerne, men sandt at sige var det sjældent vi nøjedes med pølser. For vores fælles begejstring for pølser blev kun overgået at vores fælles kærlighed til fadøl. Det var mere reglen end undtagelsen, at “Pølsekaravanen” først returnerede til bureauet sidst på eftermiddagen. Vi ville jo nødig gå glip af fyraftensøllerne.

Da min aversion mod æggekage efter omtrent 15 år havde fortaget sig, begyndte jeg så småt at sige “ja tak” hvis jeg blev budt. Det er dog først i de senere år, at jeg er begyndt at lave retten selv. Jeg er mest til den luftige variant af æggekagen, og gerne med l røget bacon og spæk, tomater og purløg.

Der er nogen, der lider af den vildfarelse, at der skal agurketern på en æggekage. Hvis du tilhører den gruppe, bedes du omgående finde en anden opskrift. Jeg TÅLER ikke agurketern på min æggekage.

Luftig æggekage a la Else Marie

Servings

4

servings
Prep time

5

minutter
Cooking time

30

minutter

Det skal du bruge:

  • 12 æg

  • 2 tsk kartoffelmel

  • 2 tsk bagepulver

  • Et lille drys karry. Kan undværes

  • Salt og friskkværnet peber

  • 16 skiver god bacon eller spæk

  • 6 cherrytomater

  • Pynt med purløg eller forårsløg

  • Godt rugbrød med tandsmør

  • Grov sennep

  • 5 dl mælk, så fed som din kone tillader

Sådan gør du:

  • Slå æggene ud i en skål, og pisk dem sammen med krydderierne. Jeg synes en smule karry klæder æg godt, så det kommer jeg altid i.
  • Rør kartoffelmel og bagepulver sammen med mælk, og pisk det grundigt sammen med æggeblandingen.
  • Hæld æggeblandingen ned over baconstegefedtet på panden, og bag æggekagen ved lav varme i 25-30 minutter. På mit komfur får den på 3/9, så jeg tænker at den på et ældre komfur skal have på 2/6. Lad være med at kigge til den under vejs, du risikerer at den falder sammen.
  • Bacon eller spæk skal steges sprødt og stilles til side.
  • Pynt af med bacon, tomater og purløg eller toppen af noget forårsløg, og server med godt brød og grov sennep.

2 Comments

  1. Super fin og nem æggekage som var en stor succes her – men vi skal ikke have det igen på torsdag 👍🙃😇

    • Troels Berg

      Godt at høre, Gitte. Det er altid rart at høre, at andre får lidt lækkert ud af side. Og NEJ! Man skal endelig ikke overdrive indtaget af æggekage 😉

Kommenter gerne på opskrifterne!