Luciabrød

Lussekatte – svenske Luciabrød

Luciabrød
Kropsformen antyder glæden ved luciabrød med tandsmør.

I Danmark er fejringen af Luciadag ikke tilnærmelsesvis så stor som den er hos vores broderfolk hinsidan. Når de ikke lige flintrer pattestive rundt om en majstang i folkedragter og synger uforståelige snapseviser; ja så æder de åbenbart S-formede Lussekatter og drikker gløgg. I Danmark har vi fejret Luciadag med Lucia-optog siden besættelsestiden, men det var aldrig noget der for alvor fik tag i danskerne, før jeg i 1989 agerede bruden i front for det legendariske Nørgård Mikkelsen Reklamebureau Luciaoptog. Ja, jeg vil godt medgive, at der kunne have være arbejdet lidt mere med titlen på selve processionen, men det visuelle sidder tydeligvis lige i skabet.

Bollerne er vist mest kendt under navnet Luciabrød, men kært barn har jo mange navne. Fra min barndom kender jeg bollerne under navnet ”Safranboller”. Hinsidan kaldes de oftest Lussekatter. Det lyder også appetitligt end ”Lucifers boller”; et andet af de svenske navne for dette delikate bagværk.

Lussekatte – svenske Luciabrød

Udbytte

12

boller
Hævetid

1

time 
Bagetid

10

minutter

Det skal du bruge:

  • 100 g smør

  • 2½ dl sødmælk

  • 25 g gær

  • 1 tsk sukker

  • ¼ tsk safrantråde

  • 1 æg + 1 til pensling

  • ½ tsk groft salt

  • 500 g hvedemel (7 dl)

  • 24 rosiner

Sådan gør du:

  • Smelt smør i en gryde og tilsæt mælk. Blandingen skal være lillefingervarm, for gær arbejder bedst ved 37°C. Hvis temperaturen kommer over 45°C dør gæren, og din dej bliver tung.
  • Rør halvdelen af melet i og tilsæt resten lidt efter lidt – det er ikke sikkert du skal bruge det hele. Dejen må ikke blive for tør, og man kan jo altid tilsætte mere mel, det er straks sværere at tage det ud igen – som min husflidslærer altid sagde. Det var ikke særlig irriterende at lægge øre til hver eneste onsdag.
  • Gæret smulers ud i blandingen og safrantråde (knus dem evt. lidt med fingrene), æg, sukker og salt tilsættes.
  • Så skal dejen æltes grundigt igennem i omtrent 10 minutter. Hvis du ikke er gift, kan du bare bruge en røremaskine, men jeg holder nu meget af en håndæltet dej, så jeg foretrækker at lave bollerne når Dorte er hjemme. Når dejen er æltet færdig, skal den hæve tildækket på et lunt sted 30-60 minutter, og det passer jo fint med at Dorte lige henter brænde og får tændt op i masseovnen i ventetiden.
  • Til sidst slåes dejen ned, og deles i 12 lige store klumper, der rulles ud til frankfurtertykke pølser, og formes til omvendte S’er. Hvorfor de lige har denne form står lidt hen i det uvisse, jeg forsøgte at finde ud af det på nogle svenske opskriftsider, men de skriver et næsten uforståeligt Dansk på den anden side af Øresund.
  • Læg luciabrødene på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 15 minutter. Inden bagningen skal de pensles med sammenpisket æg og pyntes med lidt rosiner. De skal have 10-12 minutter ved 225 grader. Hvis du har en ovn med dampfunktion, så kører du det program.
  • Server luciabrødene med koldt smør.

FunFacts
Den 13. december, Luciasdag, var i det 14. århundrede åretskorteste dag – som tiden dog flyver.

Kommenter gerne på opskrifterne!