Lammeryg med bagte cherrytomater

Lammeryg med bagte cherrytomater og blomkålscreme

Lammeryg i sous vide
Lammeryg med bagte cherrytomater starter lidt industrielt når man tilbereder lammeryg i sous vide..

Lammeryg med bagte cherrytomater og blomkålscreme er lidt af et hit her i huset.

Jeg havde fået et par store flotte lammerygge forærende, og samtidig havde jeg yderligere en liggende i fryseren. Og da husstanden normalt kun består af to samt en Dansk-Svensk gårdhund der nogle gange lyder navnet Larsen, så giver det ikke mening at tilberede en lammesteg på en halv meter. Derfor blev de savet ud i stykker á omtrent 1 kilo og vaccumeret med smør og krydderier. Derfor ligger der godbidder klar, til jeg lige får lyst til en gang lammeryg i sous vide.

Lammeryg er egentlig ikke en udskæring jeg normalt ville tilberede på denne måde. Men netop fordi jeg ofte kun laver mad til to personer, så giver det faktisk rigtig god mening. Det er min erfaring at der er noget sværere at ovnstege mindre udskæringer, end store. Primært fordi der ikke skal så meget til før en lille steg bliver overtilberedt og tør, og det sker ikke med sous vide.

Tilbehøret blev i denne omgang bagte cherrytomater og blomkålscreme, jeg synes det går virkelig godt sammen med lammekød. Og da det samtidig er ret let at tilberede, så er det jo en vinderkombination.

Lammeryg med bagte cherrytomater og blomkålscreme

Antal

2

serveringer
Forberedelse

30

minutter
Sous vide

5,5

timer

Lammeryg er en af de lækreste og saftigste udskæringer fra lammet, hvi man ellers sørger for ikke at overtilberede kødet.

Det skal du bruge:

  • Lammeryggen
  • 1 kilo lammeryg

  • En skefuld smør eller en isterning andefedt

  • En kvist frisk rosmarin

  • 2-3 kviste timian

  • Et par blade salvie eller laurbær

  • ½ tsk hele sorte peberkorn

  • Olie eller fedt til stegning

  • Salt og fiskkværnet peber

  • Bagte cherrytomater
  • 200 g cherrytomater

  • 2 tsk olivenolie

  • 2 tsk balsamico

  • 1 tsk finthakket rosmarin

  • 1 tsk honning eller sirup

  • Salt og fiskkværnet peber

  • Blomkålscreme
  • 1 blomkål

  • 1 liter sødmælk

  • 125 g smør

  • Salt og hvid peber

Sådan gør du:

  • Lammeryggen
  • Start med at tænde din sous vide. Temperaturspændet går fra 56°C for ret rosa over 58°C for let rosa til 60°C for gennemtilberedt.
  • Rids tern i fedtsiden på lammeryggen med husets skarpeste kniv, og giv kødet en gang groft salt og friskkværnet peber på alle sider.
  • Vacuumpak ryggen sammen med smørklatten, peberkorn og krydderurterne, og kom det op i din sous vide.
  • Giv kødet 5,5 timer ved den temperatur det bedst matcher dine preferencer i forhold til hvor rødt kødet skal ende med at være. Her er tilberedt ved 56°C.
  • Når lammeryggen er færdig i sous viden, sies fonden fra stegen, der lige får et skud salt og peber på alle sider igen. Brug fonden som base for en lille sovs.
  • Tænd en grillpande på god varme, og kom fedt eller olie på. Giv lammeryggen e par minutter på bensiden, og slut af med at stege skindsiden sprød og gylden. Du kan evn bruge din gasbrænder til at give overfladen det sidste pift.
  • Skær de to rygfileter fra rygbenet. Du kan enten vælge at anrette fileterne skiveskåret i 5-6 skiver eller at servere fileterne hele. Det er et spørgsmål om hvad man synes er pænest. Se foto neden for.
  • Bagte cherrytomater
  • Skær cherrytomaterne i halve.
  • Rør olivenolie, balsamico, finthakker rosmarin og honning sammen i en lille skål. Dryp blandingen ud over tomaterne, og giv dem et skud salt og peber til sidst.
  • Bag dem i ovnen i 2 timer ved 150°C.
  • Blomkålscreme
  • Blomkålen renses og deles i buketter. Den koges mør i mælken i ca 10 minutter. Når kålen er mør kasseres mælken, eller bruges til noget andet.
  • Blomkålen blendes sammen med smørret til en luftig cremet masse og smages til med salt, peber.

Jeg kan godt lide den mere rustikke servering man får, når man serverer rygfileten i et stykke. Men den udskårne, og lidt mere feminine variant er også flot, synes jeg.

Lammeryg med bagte cherrytomater og blomkålscreme er en vinderkombination efter min mening. Men jeg har også haft stor spiseglæde af at servere både Rosenkål med pinjekerner eller Flødestuvede gulerødder til lammekød.

Kommenter gerne på opskrifterne!