Lammepaté er en himmelsk godbid

Lammepaté a la “Paté de Campagne”

Lammepaté
Lammepaté med baconflet er en fryd for øje såvel som for gane.

Hvert år på min fødselsdag holder jeg en større julefrokost. Ambitionerne er store, og der er sjældent færre end 20 kolde og lune serveringer. En af de retter der imponerer mest er Lammepaté a la ”Paté de Campagne”.

Paté de Campagne er en klassisk fransk landpate, der i reglen er baseret på svinenakke som bærende ingrediens. I denne variant fik jeg lyst til at have lam som hovedperson. Dels fordi jeg elsker lam, dels fordi vi lige havde slagtet både får og lam. Der var således nogle råvarer der lagde op til lidt sjov. Det blev så til den hjemmestrikkede opskrift på Lammepaté a la ”Paté de Campagne”.

Hvis man er så heldig at kende nogen der har lam, så gælder det iøvrigt om at slå til, hvis de på noget tidspunkt begynder at antyde, at de har så mange, at de sælger af dem. Måske slagter de også et får i ny & næ, og hvis man er ekstra heldig, så vil de også sælge noget af det. Jeg er en af dem, der er ekstra heldig.

Det er helt sikkert, at denne lammepaté vil være kongen på frokostbordet til påske eller jul, for der er virkelig noget til både ganen og øjet. 

Hvis man ikke er gift med Dorte, eller bare ikke har lavet baconflet før, så er der en fin film her.
Indrømmet. Det er ikke en af de nemmeste opskrifter på bloggen, men prøv den endelig. Du vil ikke fortryde det.

Tip:
Man kan sagtens servere Lammepaté a la ”Paté de Campagne” som lun ret. Sørg dog stadig for den får tid til at sætte sig et par timer inden udskæring.
Prøv også at servere den lune paté med stegt spinat med svampe og valnødder. 

Lammepaté a la “Paté de Campagne”

Servings

4

servings
Prep time

30

minutter
Cooking time

40

minutter

Det skal du bruge:

  • 900 g hakket lam

  • 300 g lam i tern. Fx fra nakken

  • 150 g hakket bacon af god kvalitet

  • 3 dl cognac eller brandy

  • 100 g lammefedt eller smør

  • 2 løg

  • 2-3 pakker sliced bacon

  • 4 fed hvidløg

  • Timian. Du kan bruge tørrede hvis du ikke har frisk

  • Rosmarin. Du kan bruge tørrede hvis du ikke har frisk

  • Salvie. Du kan bruge tørrede hvis du ikke har frisk

  • 3 æg

  • 1 dl piskefløde

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Start med at koge din cognac ind. Ikke fordi det som sådan haster, men bare fordi du lige så godt kan starte med at få køkkenet til at lugte godt. Den skal reducere til det halve.
  • Kom dit hakkede lammekød op i en stor skål – gerne den du bruger på din røremaskine. Skær bacon i tern, husk at skære ”elastikkanten” fra, og kom ternene op til lammekødet.
  • Hak løgene fint, og sauter dem i fedtstoffet ved lav varme til de bliver gennemsigtige. Løgene sættes til side.
  • Hak hvidløg og krydderurter smid det i skålen sammen med de sauterede løg og den indkogte cognac. Nu kan du godt tænde din røremaskine.
  • Tilsæt salt og peber, dine æg og kom herefter fløden i. Til sidst kommer du dine lammetern i farsen og giver den de sidste par spin i maskinen til farsen er som en tyk frikadellefars.
    Fyr op under en pande og steg en lille klump fars så du er sikker på at krydringen sidder som den skal.
  • En rugbrødsform beklædes med slices bacon – hvis du er frisk, kan du lave et baconflet – og patéfarsen kommes i.
  • Sæt dine forme i en bradepande med høje kanter. Fyld godt op med kogende vand. Bag din paté i cirka tre timer ved 150-160 grader i en forvarmet ovn.
  • Når patéen er færdigbagt, skal den køle og sætte sig, giv den gerne et døgn. Hvis den har baconflet skal fedt og fond hældes fra – hvis ikke, så sørg for at den bliver presset ned i formen, så den bliver dækket så meget af fedt som muligt.

Notater

  •  Måske kunne lidt revet citronskal klæde retten?
  • Det kunne være lækkert at prøve at tilføje nogle pistagenødder eller hasselnødder.
  • Prøv at tilsætte 250 gr. lever fra lam eller svin.

4 Comments

  1. Dorrit Gundstrup

    Hvor lang tid kan den holde sig?

  2. Neel Paulsen

    hejsa, den skal jeg da prøve, men 3 timer i ovnen?? er det ikke i overkanten?

    • Troels Berg

      Ovntiden har fungeret fint for mig, men jeg er sikker på, at det ville fungere fint med 1¾ timer ved 175°C i stedet.
      Næste gang jeg laver den, vil jeg forsøge mig med 150°C i 2½ time.

Kommenter gerne på opskrifterne!