Lammehjerter i flødesovs

Lammehjerter i flødesovs
Godt på vej mod lammehjerter i flødesovs.

Lammehjerter i flødesovs er en meget mundvandsfremkaldende ret, og noget af det jeg holder mest af, når der lige er slagtet lam.

Når lysten til lammehjerter melder sig, er der ingen anden udvej end en tur til slagteren. Og det er endda meget sandsynligt at du er nødt til at bestille dem i god tid, for med mindre du bor i nærheden af en god halalslagter, kan du ikke regne med de ligger klar i kølemontren. Lammehjerte er både meget magert og delikat. Derfor er det underligt, at man så godt som aldrig støder ind i dem i dagligvarehandlen. Skulle du få mulighed for at skaffe nogle, vil jeg varmt anbefale dem.

Jeg er så heldig at kende nogen der opdrætter lam. Når vi slagter, er det overraskende tit, at de andre der har købt lam, ikke vil have indmaden med. Derfor ender jeg ofte med 3-4 lammeleverer og -hjerter, og det dobbelte i nyrer. Derfor står den altid på lammelever i rødvin på aftenen for slagtningen, stegte lammenyrer eller dagen efter (det passer med der er god tid til at udvande dem) og lammehjerter i flødesovs på på 3. dagen. Og jeg glæder mig ALTID til 3. dagen.

Jeg har valgt at lave retten som en ”one pot”, altså en opskrift hvor hele retten samles i én gryde. Den skulle du prøve at lave.

Lammehjerter i flødesovs

Servings

4

servings
Prep time

20

minutter
Cooking time

40

minutter

Lammehjerter er efter min mening lige en tand mere delikate og lækre end kalvehjerter – men de er ikke så nemme at skaffe.

Det skal du bruge:

  • 6-8 lammehjerter (ca 800 g.)

  • 10 mellemstore gulerødder

  • 3-4 slanke persillerødder

  • 6 skalotteløg

  • 2 porrer

  • 200 g små markchampignon

  • ½ knoldselleri

  • 4 fed hvidløg

  • 2 dl hvidvin

  • 1½-2 dl fløde

  • 4 dl lamme- eller hønsefond

  • 3 laurbærblade

  • 2-3 kviste rosmarin

  • 4-6 kviste timian

  • Et par håndfulde hakket persille

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Start med at soignere hjerterne. Trim dem på ydersiden, og fjern blodårer og rens for blodrester under rindende vand. Skær hjerterne i mundrette stykker.
  • Klargør grøntsagerne. Gulerødder og persillerod skrælles og skæres i 3 cm stykker. Du han evn vælge at skære nogle af dem i jullyienne; det gør retten mere interessant at se på. Selleriet hakkes i små rent (5×5 mm), skalotteløg skæres i både og hvidløget hakkes, porerne skæres i mundrette stykker og champignongerne renses. Hvis du ikke kunne skaffe små champignon skæres de i mindre stykker.
  • Varm en gryde godt op, kom lidt olie og en klat smør på og lad det bruse op. Hjertestykkerne krydres med salt og peber, og brunes 3-4 minutter til de har fået en fin stegeskorpe. Tag dem op i en skål og stil til side.
  • Steg champignonerne med salt og peber til de tager farve. Læg dem på en tallerken for sig selv og stil til side. De skal først i retten til sidst.
  • Kom selleritern, gulerødder, pastinak og porrestykkerne i gryden, og steg dem ved god varme, til de har taget farve – husk at krydre med salt og peber. De sidste 2 minutter steges hvidløget med.
  • Hæld hvidvin på, og lad det koge op, så alkoholen damper ud. Den må gerne reducere til ca. halvdelen. Kom fonden ved sammen med
    fløden og lammehjerterne.
  • Rosmarin og timian hakkes fint og kommes i gryden sammen med lauerbærbladene, og retten simrer i 30 minutter, de sidste 5 minutter tilføjes champignon og persille. Gem gerne lidt persille til at toppe tallerkenerne af med.
  • Smag til med salt og friskkværnet peber, arranger på dine pæneste tallerkener og gør dig klar til at modtage folkets hyldest.

2 Comments

  1. Pingback: Lammefrikassé med rejer, asparges og dild. • Madklaveret

  2. Pingback: Kalvehjerte med svampe • Gourmet for småpenge • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!