Laksekotelet med citronstegt spidskål og fup-Hollandaise

I midten af 90’erne stod min gamle arbejdsplads, Nørgård Mikkelsen Reklamebureau, bag en meget succesfuld TV-kampagne, der skulle få danskerne til at spise mere fisk.

Kirsten Lehfeldt spillede Minna, der tilberedte lækre retter til den fiskeforskrækkede Gunner, i skikkelse af Niels Olsen, og hun fortalte glad at “Det var der ingen ben i” og at det var “frisk fisk på 15 minutter. Og det passer også fremragende på denne ret.

Retten her er beregnet på 4 personer.

Sådan gør du:

 • 4 pæne laksekoteletter med skindside
 • Smør og olivenolie til stegning
 • 2 citroner
 • 1 spidskål
 • Lidt timian, basilikum, persille eller salvie
 • 1 blomkål
 • 1 liter sødmælk
 • 200 gr. smør til blomkålscremen
 • 3 æggeblommer
 • Salt og hvid peber

Det skal du bruge:

 1. Begynd på din fup-hollandaise. Blomkålen renses og deles i buketter. Den koges mør i mælken i 8-10 minutter. Mens blomkålen til din fup-hollandaise koger kan du arbejde dig videre gennem opskriften.
 2. Kontrollér at laksen er fri for fiskeben, og fjern eventuelle ben med en pincet. Giv laksestykkerne en god omgang salt, og lad dem hvile i 5 minutter.
 3. Imens fisken salter, kan du passende klargøre kålen. Flæk spidskålet, fjern roden og stokken og skær kålen i strimler – de må godt være lidt grove.
 4. Sæt to pander på blusset, begge med fifty-fifty smør og olie.
 5. På den ene pande lægges laksebøfferne med skindsiden nedad, så skindet bliver stegt sprødt, de skal have ca 7 minutter, inden du vender dem om. Derefter skal de have 30 sekunder på kødsiden.
 6. På den anden pande steger du kålen ved middel varme i omkring 3 minutter. Derefter smager du til med salt, peber, reven skal fra en citron og halvdelen af saften fra den. Skru blusset ned på 1 og lad kålen simre i saften. Server straks fisken er klar.
 7. Mens fisk og kål hygger sig på hver sin pande skulle du gerne vare klar til at færdiggøre din fup-hollandaise.Når kålen er mør kasseres mælken, eller bruges til noget andet. Smelt smørret i gryden, og hæld det i en blender sammen med blomkålen. Smør og blomkål blendes sammen med smørret til en luftig, cremet masse, og smages til med salt, peber og citronsaft. Til sidst blendes æggene med, temperaturen må på dette tidspunkt ikke være over 65 grader, for ellers begynder blommen at koagulere.
 8. Nu er der gået 15 minutter, så det må jo betyde du er klar til at tallerkenanrette. Velbekomme!

Hvis du tilfældigvis har bagt Verdens Næstbedste Brød, så smager et par humpler af det glimrende til.

2 Comments

 1. Thomas Brooksby

  Hej Troels
  Er mega fan?
  Husk at man nevet ever må bruge burlaks, så hellere lave en anden ret. Det er det værste miljøsvineri og ødelægger den naturlige vildlaks da områderne omkring burerne vrimler med lakselus som sætter sig på vildlakseunger så de dør. Endvidere ødelægges den genetiske arv når burlaksene forplanterne sig med vildlaksen og det er noget lort da vildlaks og ørreder er særdeles genetisk tilpassede til deres opvækstvandløb.
  Brug istedet fisk fra certificerede recurkulerede anlæg eller fang dem selv.

 2. Pingback: Blomkålscreme • En sand smagseksplotion • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!