Kold kartoffelsalat

Kartoffelsalat i selskab med kylling
Kartoffelsalat i godt selskab med et stykke grillet kylling.

Jeg er en af dem, der mener, at foråret ikke rigtig er igang, før der har stået kartoffelsalat på bordet.

Kartoffelsalat er genialt tilbehør til en kotelet eller en grillpølse, og samtidig så let at tilberede, at man kan bakse det sammen, selv om man måske har tilbragt hele eftermiddagen på roséterrassen.

Når de første danske kartofler begynder at dukke op i butikkerne, er jeg klar! Den første dag skal jeg have Stegt flæsk med persillesovs, dagen efter, til frokost, en kartoffelmad med tomat, inden kartoffelsalaten kommer på bordet. Dér dukker den op med jævne mellemrum gennem hele grillsæsonen, som ledsager til karrypølesr, snurrerundt-kylling eller svinekoteletter. Og inden efteråret melder sig, så er frikadeller med kold kartoffelsalat en selvfølge.

En god kartoffelsalat skal selvsagt smage af kartofler; det er den der spiller førsteviolin. Men dressingen spiller en næsten lige så vigtig rolle. Den skal være cremet og smage af noget, men samtidig så mild at den ikke overdøver kartoflerne. ”Kroppen” i min dressing er mayonnaise, creme fraiche og sennep, men du kan sagtens erstatte creme fraichen med ymer eller græsk yoghurt. Mayonaisen rører jeg selv. Dels er det mere lækkert end en tube-mayo, dels tager det kun et minut med denne opskrift. Og den er idiotsikker, noget jeg af indlysende grunde sætter pris på.

Kold kartoffelsalat

Serveringer

4

servings
Arbejdstid

15

minutter

Det skal du bruge:

  • Fyld
  • 1 kg afkølede kogte kartofler

  • 3 forårsløg

  • 1 bundt purløg eller 1 bundt dild

  • Et lille bundt radiser – kan undværes

  • 20-25 cherrytomater

  • Dressing
  • 1½ dl mayonnaise

  • 2½ dl creme fraiche 18%

  • 2 tsk Dijonsennep

  • 1 tsk karry

  • 1-2 spsk lime- eller citronsaft

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Start med at blande dressingen. Hvis du har en stavblender, så kan du lave din egen mayonnaise på 60 sekunder. Opskrift her.
  • Bland alle ingredienser, og smag til med citrussaft, salt og friskkværnet peber.
  • Skær kartoflerne i skiver eller mundrette ”bidder”. Forårsløgenes hvide del skæres i helt tynde skiver, den grønne del skæres i stykker på 1 cm. Halvér tomaterne, skær radiserne i skiver og hak purløget. Sæt lidt purløg, nogle tomater og radiser til side til pynt.
  • Dressingen vendes sammen med resten af ingredienserne i en skål, og smages til med salt og friskkværnet peger. Retten kan trække en del salt.
  • Lad kartoffelsalaten trække på køl en halv times tid – det er omtrent den tid det tager at grille en kotelet.

One Comment

  1. Pingback: Gammeldags hjemmelavede frikadeller Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!