Kartoffelpizza med bacon og rosmarin

Kartoffelpizza
Kartoffelpizza er en såkaldt hvid pizza.

Hvis du aldrig har smagt en kartoffelpizza, så tænker du sikkert, at det lyder som en ret, man ville servere som velkomstsnack i Helvede. Well, så bliver du overrasket, for det smager… himmelsk.

Her er der tale om en såkaldt hvid pizza, eller pizza bianco. På en hvid pizza bruges der selvsagt ikke tomatsauce på bunden, det ville ligesom spolere navnet. I stedet dækkes pizzabunden af ost, ofte ricottaost eller mascapone. Men du kan bruge lige de oste du bedst kan lide. Jeg er glad for at lave hvid pizza med bøffelmozzarella og gorgonzola. På denne kartoffelpizza er der brugt bøffelmozzarella og parmigiano-Reggiano.

Da der ikke er nogen tomatsovs på denne pizza, bliver den helt uhørt sprød. Særligt hvis du gør dig umage med at lave en helt tynd bund. Hvis du har en pizzasten er det nu du skal finde den frem. Så bliver din kartoffelpizza nemlig ENDNU mere sprød. 

Jeg vil hævde, at der ikke findes en snack der går bedre i spænd med en kold øl. Og skulle du være i den situation, at du i går fik så mange øl, at du overhovedet ikke har lyst til nogen af dem i dag, ja så er denne pizza også fortræffelig mod tømmermænd.

Normalt laver jeg kartoffelpizza med bacon, men den der her er afbilledet, er med fenalår

Kartoffelpizza med bacon og rosmarin

Antal

2

Pizzaer
Forberedelse

15

minutter
Hævetid

2

timer 
Bagetid

12

minutter

Det skal du bruge:

  • Pizzadej
  • 1½ dl koldt vand

  • 15 g gær

  • 1 tsk sukker

  • 300 g Tipo 00-mel

  • 1 spsk olivenolie

  • 1 spsk salt

  • Pizzafyld
  • 2 klumper frisk bøffelmozzarella

  • 5 bagekartofler (eller bare nogen flere små)

  • 10 skiver god bacon

  • 150 gr parmesan, gerne i flager

  • Rosmarin

  • Olivenolie

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Rør gær og sukker ud i vandet. Sukkeret giver gæren noget at leve af. Tilsæt halvdelen af melet, og rør der sammen til der ikke er flere klumper. Så kommer du salt og olie i, og rører det godt ind i dejen. Tilsæt resten af melet ad to omgange – hvis dejen føles for våd, kommer du lidt mere mel i.
    Nu skal den have nogle tæsk! Bare giv den fuld skrue og ælt den godt igennem 10-15 minutter, til dejen bliver glat og smidig.
  • Form dejen til en stor kugle, gnid et tyndt lag olivenolie på, og dæk hele herligheden med film, og lad den hæve nogle timer. Hvis du stiller dejen lunt, er den klar efter et par timer (du KAN nøjes med 30 minutter, hvis du er presset), hvis du stiller den køligt skal den helst have mindst 4 timer.
  • Når dejen er færdighævet, slår du den ned og former den til to lige store dele.
    Dæk dem til, og lad dem efterhæve mindst en halv time.
  • Mens dejen hæver færdig kan du passende:
    • Skænke dig et glas rødvin, og tænd ovnen på max varme – ikke varmluft, så får du en tør og kedelig pizza.
    • Vaske kartoflerne grundigt – med mindre skrællen er grim, så skal de skrælles.
    • Skære kartoflerne i helt tynde skiver på dit mandolinjern, eller find din skarpeste kniv frem og brug den.
    • Skære baconskiverne i mundrette bidder, hakke rosmarinen fint og høvle nogle parmesanflager med en kartoffelskræller.
  • Drys mel på bordet, og rul dejklumperne ud til en tykkelse på omtrent 4 mm. Rul dem forsigtigt omkring kagerullen, og lemp dem over på en bageplade med bagepapir.
  • Bræk den ene mozzarella i stykker og fordel den på din pizzabund.
  • Læg kartoffelskiverne pænt på pizzaen. Start en centimeret fra kanten, og arbejd dig indad mod midten. Med passende mellemrum kommer du lige et stykke bacon ind mellen kartoffelstykkerne.
  • Når pizzaerne er dækket af kartofler og bacon, skal de lige pensles med olivenolie, og have et solidt drys rosmarin og et par håndfulde parmesanflager.
  • Sæt pizzaerne i ovnen, og bag dem ca. 10-12 minutter, indtil kartoflerne har fået farve og er tilberedte – de må helst ikke være for al dente.

Notater

  • Afprøves næste gang: Jeg vil prøve at bage bunden 2-3 minutter INDEN der kommes fyld på. Så kommer osten til at ligge og smalte på den varme bund, og samtidig tror jeg bunden bliver endnu mere sprød.
  • Tilføj måske et par fintsnittede hvidløg i laget under kartoflerne.

One Comment

  1. Pingback: Pizza med lam og gorgonzola • Nu bliver det lækkert • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!