Kartoffel-porresuppe

Kartoffel-porresuppe
Kartoffel-porresuppe er stor smag for små penge. Og så er den nem at lave.

Denne kartoffel-porresuppe er en lækker og cremet sag, der er en vinder i efteråret og vinteren.

Næsten hver gang jeg får suppe, tænker jeg på, at jeg egentlig hellere ville spise noget gris, lam eller and. Ikke fordi jeg ikke kan lide suppe, bevares, det kan jeg skam. Jeg synes bare det er spild af god sult, hvis man ikke får andet end bare suppe.
Denne suppe er dog én af dem jeg godt gider spise, uden først at være lovet et stykke and som bonus hvis jeg spiser op.

Grønt og godt.

Det er i reglen rigtig dårligt vejr, der vækker min trang til kartoffel-porresuppe. Skulle du være en af de farisærer, der stædigt hævder, at der ikke er noget der hedder dårligt vejr, kun dårlig påklædning, så har jeg nyt til dig. Ikke bare finder der dårligt vejr. Der findes hysterisk elendigt og ganske forfærdeligt vejr, og det er ikke engang særlig svært at finde. Og jeg kan forsikre dig om, at det STADIG er dårligt vejr, ligegyldigt om du stiller op i moon boots, oilskinsfrakke og sydvest. 

Nå, men det var jo kartoffel-porresuppe det skulle handle om. Hvis du vil have suppen gullig i farven, så udelader du den grønne del af porren. Hvis du ikke spiser grisekød, så rist noget rugbrød sprødt i noget smør. Og hvis du ikke har nogle porrer, så brug lidt flere løg og måske et par forårsløg. 

En god katoffelsuppe fortjener et godt brød, og her vil jeg ikke tøve med at anbefale Verdens Næstbedste Brød.

Kartoffel-porresuppe

Servings

4

servings
Prep time

5

minutter
Cooking time

25

minutter

Det skal du bruge:

  • 500 g kartofler

  • 3 porrer

  • 1 løg

  • 2 fed hvidløg

  • Smør til stegning

  • 6 dl hønsefond eller bullion

  • 1½ dl fløde

  • 6-8 stykker tyndskåret bacon

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Grøntsagerne klargøres. Kartofler skrælles og skæres i term. Porrerod og top skæres fra, porrerne renses og skæres i ”mønter”. Løg og hvidløg hales fint. Gem en håndfund af den grønneste del af dine porrer til at pynte suppen af med.
  • Smelt en god klat smør i en gryde, og lad grøntsagerne stege i 5-7 minutter. Rør løbende, det er ikke meningen grøntsagerne skal tage farve. Tilsæt fløde og hønsefond og lad det koge 12-15 minutter. Når man laver kartoffelsoppe er det vigtigt, at der er fedtstof til stede i retten, ellers får du en konsistens der leder tanken hen på tapetklister.
  • Steg bacon helt sprød på panden mens grøntsagerne koger. Når baconstykkerne er klar, lægges de på et stykke køkkenrulle og stilles til side, så din lillebror ikke finder dem, hvis han skulle komme forbi.
  • Blend grøntsagerne med en stavblender til suppen er helt cremet og lækker, og smag til med salt, peber og evt. karry. Kom lidt mere fløde og fond på hvis du synes den er for tyk i konsistensen. Hvis du vil have suppen helt glat kan du passere den gennem en fintmasket si.
  • Hæld suppen op i opvarmede skåle og pynt af med bacon og fintskårne porreskiver. Server med Verdens Næstbedste Brød.

Notater

  • Hvis du også er en af dem, der er vild med selleri, så tilføj 100 g knoldselleri i samme ombæring som de øvrige grøntsager.
  • Hvis du ikke lige har bacon, eller ikke spiser grisekød, kan du riste noget rugbrød i smør.

Hvis lysten ikke er til kartoffel-porresuppe, så er der her et par andre favoritsupper supper. Gulerodssuppe. Jordskokkesuppe. Gazpacho. Jomfruhummerbisque.

2 Comments

  1. Pingback: Jordskokkesuppe med stenbiderrogn • Madklaveret

  2. Pingback: Gulerodssuppe med kokosmælk og ingefær • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!