Karbonader med stuvede ærter og gulerødder

Karbonader med stuvede ærter og gulerødder – mere mormor bliver det næppe.

Jeg elsker karbonader med stuvede ærter og gulerødder. Det er ALTID den første ret jeg laver, når vi har slagtet gris.

På Sjælland lever de i den vildfarelse, at svinefars formet til bøffer, dyppet i æg og vendt i mel og rasp, hedder krebinetter. De kan tilsyneladende ikke forstå at dén ret her til lands hedder karbonader. Deres uvilje til at rette ind er et af de få argumenter, der understøtter Salig Larsens modstand mod den faste forbindelse mellem Danmark og Sjælland.

Men retten er, uanset navnepreferencer, en ubetinget klassiker, der er elsket af ung som gammel og, i hemmelighed, ganske vist, også visse vegetarer. Så næste gang du har inviteret en mormor eller en farmor på middag, eller nogle udhungrede fraflyttede børn er kommet forbi for at vaske tøj og tigge penge til biografbilletter og candyfloss, ja så er karbonader med stuvede ærter og gulerødder samt kartofler med pandesmørsovs den perfekte ret.

Opskriften giver 4-5 karbonader.

Det skal du bruge til karbonader:

  • 500 g hakket svinekød – den bedste du kan finde
  • Et lille finthakket løg
  • 10 g salt
  • Rigelige mængder friskkværnet peber
  • 2 æg
  • 3-4 spsk havregryn
  • Smør til stegning
  • Hvedemel
  • Rasp

Sådan laver du karbonader:

  1. Hakket kød, løg, det ene æg, havergryn og salt og peber æltes let sammen til en lind fars. Lad være med at mosle for meget rundt med farsen, så bliver den bare tung og fast. Stil den på køl i 15-20 minutter, og begynd at lave stuvede ærter og gulerødder. Hvis du allerede nu véd at du får brug for nogle kartofler til at søbe noget smørsovs op med, så er det også nu du skal skrælle dem.
  2. Når farsen har trukket, formes den til 4-6 karbonader, krydres ekstra salt og friskkværnet peber og vendes i først mel, så pisket æg og til sidst rasp.
  3. Varm en stor stegepande godt op, smid en stor klat smør på og giv karbonaderne en god stegeskorpe ved god varme – 6-7 på et almindeligt komfur. Når overfladen er gylden og sprød skruer du ned på 4 og lad karbonaderne stege færdig. Det tager 15-20 minutter – præcis den tid du skal bruge til at færdiggøre kartofler og din stuvning.
  4. Går karbonaderne er færdige kan du lige bakse den rasp der er fadet af under stegningen væk fra panden. De kan godt smage lidt brændt, og så pynter de heller ikke voldsomt i pandesmørsovsen. Kom gerne yderligere et par skefulde smør på og lad det bruse op lige inden servering. Og hvis huset så også kan præstere en rødbede, så er alle jo glade.

 

Det skal du bruge til stuvede ærter og gulerødder:

  • 6-8 gulerødder i tern

  • 300 gr. fine frosne ærter

  • 100 gram smør

  • 3 spsk. mel

  • 1/2 bouillonterning – gerne Font du Chef

  • 1 dl kogevand

  • 2 1/2 dl. fløde

  • 1 stk. æbleeddike

  • 1 tsk sukker

  • En smule muskat

  • 1 lille bundt hakket persille

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan laver du stuvede ærter og gulerødder:

  • Gulerødder skrælles, flækkes og skæres i tern. I en lille gryde bringes 2 dl vand i kog sammen med den halve bouillonterning. Kog gulerødderne til de er “al dente”, altså stadig har bid når de næsten er klat tilsætter du de frosne ærter. De skal bare lige tøes op. Tag ærter og gulerødder op og gem dem og kogevandet.
  • Smelt smørret i gryden, det skal boble op og blive gyldent ved god varme. Så kommer du melet i, skruer og rører det sammen med et piskeris. Tilsæt så fløde og kogevand lidt efter lidt under konstant omrøring – det må ikke brænde på i bunden. Du skal ende med en lidt tyk konsistens.
  • Tilsæt sukker, muskat og eddike, smag til med salt og peber, og lad det hele stå og småsimre i 12-15 minutter.
  • Et par minutter inden servering kommes ærter, gulerødder og persille ned i den hvide sovs. Gem lidt af persillen til at pynte af med, og husk at smage til en sidste gang inden servering.

Hvis du ikke lige er til de stuvede ærter og gulerødder, så skulle du prøve med kartofler og persillesovs i stedet. 

2 Comments

  1. Ebba Vesterbæk Bak

    Den opskrift her, er ikke karbonader, men panerede frikadeller. Fars til karbonader skal ikke røres med noget som helst, kun formes til karbonader og vendes i æg og rasp med salt, peber og paprika. Og mel, hvis man synes.
    Stuvede ærter og gulerødder skal kun bestå af ærter, gulerødder, salt, smør, lidt sukker, kogevandet og fløde. Og jævnes med en smørbolle.
    Beklager, men sådan er det altså.
    Hilsen mormor, tidligere kogekone ?

  2. Pingback: Kåldolmere med grøntsagsfrikassé er klassisk mormor-mad.

Kommenter gerne på opskrifterne!