Jordskokkesuppen får dig lækkert gennem vinteren.

Jordskokkesuppe med stenbiderrogn på Thermomix

Jordskokkesuppe på Thermomix
Jordskokkesuppe på Thermomix.

Hvis du er så heldig, at have en Thermomix, så er den super nem at lave cremede grøntsagsbaserede supper på. Prøv engang denne jordskokkesuppe med stenbiderrogn. 

Hvis du ikke har en Thermomix er opskriften til dig lige her.

Jordskokkesuppe er én af de supper, jeg spiser som hovedret helt uden brokkerier. Og da jordskokker er i sæson samtidig som stenbiderrogn, ja så er det jo nærliggende at lade dem mødes. Og begge dele er jo lige noget der spiller sammen med æbler, så jeg inviterer også et par af dem med op på tallerkenen.

Jordskokken er en helt fantastisk lille knold. Den har ganske vist udseendet noget imod sig, men nu ER det jo det indre der tæller, og her brillerer den med en mild og sød nøddeagtig smag. Hvis du er blevet lidt træt af kartofler, så er jordskokken et glimrende alternativ.
Skulle du være så heldig, at du har fået finger i nyopgravede jordskokker, så skal du endelig ikke skrælle dem. Rengør dem i stedet med en børste, for skrællen er fuld af smag.

Jordskokkesuppe på Thermomix er en forrygende forret i den mørke halvdel af året. Faktisk er den så lækker, at du snildt kan snuppe den som hovedret, så skal du bare doble ingredienslisten. Hvis du serverer den som hovedret, så sørg for at have jordskokkechipsene ved siden af, for ellers når de at blive bløde undervejs, og det er synd.

Opskriften på jordskokkesuppe med stenbiderrogn er beregnet på fire personer.

Jordskokkesuppe med stenbiderrogn på Thermomix

Servings

4

servings
Prep time

10

minutter
Cooking time

30

minutter

Opskriften giver fire forretter til fire heldige spisende.

Det skal du bruge:

  • 100 g stenbiderrogn

  • 500 g jordskokker

  • 100 g kartoffel

  • 2 æbler

  • 1 lille løg

  • 1 fed hvidløg

  • Lidt smør eller olivenolie

  • 3 dl kyllingefond

  • 2½ dl hvidvin

  • 1½ dl piskefløde

  • Salt og friskkværnet hvid peber

  • 3 dl neutral olie til fritering

Sådan gør du:

  • Løg og hvidløg hakkes 3 sek / trin 5, og blancheres derpå i smør eller olie 3 min / 100 grader / trin 2 med omvendt rotation.
  • Jordskokker (gem den pæneste til jordskoggechips), kartoffel og det ene æble skrælles og skæres i grove stykker, og kommes ned til løgene når de er kørt. Blancher yderligere 5 min / 100 grader / trin 2 med omvendt rotation.
  • Fond og hvidvin kommes ved, og koges 15 min / 100 grader / trin omrøring.
  • Blend suppen 30 sek / trin 10 til den er glat og cremet. Hvis du ikke synes den er glat nok, så giv den en karruseltur mere.
  • Kom fløden ved, og kog suppen 10 min / 100 grader / trin 0,5.
    Smag til med salt og peber. Lige inden servering giver du suppen et hurtigt blend på fuld skrue, så den bliver let og luftig.
  • I mellemtiden skæres det sidste æble i tern, gerne med skrællen på, hvis den ellers er pæn. Jordskokken skæres i helt ynde skiver, og friteres i 180 grader varm olie. Pas på når du friterer dem. Det går stærkt, og de må IKKE branke, så kommer de til at smage bittert, og det er ikke lige det vi går efter. Chipsene lægges på et stykke fedtsugende køkkenrulle.
  • Suppen hældes i (forvarmede) skåle, og pyntes med æbletern, stenbiderrogn og jordskokkechips.

Notater

  • Det er lækkert med brød til, må jeg anbefale Verdens Næstbedste Brød?
  • Jordskokker er i sæson fra september til april. De kan holde sig i ca. 2 måneder i køleskab hvis de opbevares i en plastikpose.

One Comment

  1. Pingback: Jordskokkesuppe med stenbidderrogn • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!