Jordskokkesuppen får dig lækkert gennem vinteren.

Jordskokkesuppe med stenbiderrogn

Jordskokkesuppe
Jordskokkesuppe er en af vinterens bedste supper.

Jordskokkesuppe er én af de supper, jeg spiser som hovedret helt uden brokkerier. Og da jordskokker er i sæson samtidig som stenbiderrogn, ja så er det jo nærliggende at lade dem mødes. Og begge dele er jo lige noget der spiller sammen med æbler, så jeg inviterer også et par af dem med op på tallerkenen.

Jordskokken er en helt fantastisk lille knold. Den har ganske vist udseendet noget imod sig, men nu ER det jo det indre der tæller, og her brillerer den med en mild og sød nøddeagtig smag. Hvis du er blevet lidt træt af kartofler, så er jordskokker et glimrende alternativ.
Skulle du være så heldig, at du har fået fingre i nyopgravede jordskokker, så skal du endelig ikke skrælle dem. Rengør dem i stedet med en børste, for skrællen er fuld af smag.

Jordskokkesuppe er en forrygende forret i den mørke halvdel af året. Faktisk er den så lækker, at du snildt kan snuppe den som hovedret, så skal du bare doble ingredienslisten. Hvis du serverer den som hovedret, så sørg for at have jordskokkechipsene ved siden af, for ellers når de at blive bløde undervejs, og det er synd.

Hvis du er den lykkelige ejer af en Thermomix, så kan du skyde genvej lige her.

Jordskokkesuppe med stenbiderrogn

Servings

4

servings
Prep time

10

minutter
Cooking time

30

minutter

Opskriften giver fire forretter til fire heldige spisende.

Det skal du bruge:

  • 100 g stenbiderrogn

  • 500 g jordskokker

  • 100 g kartoffel

  • 2 æbler

  • 1 lille løg

  • 1 fed hvidløg

  • Lidt smør eller olivenolie

  • 3 dl kyllingefond

  • 2½ dl hvidvin

  • 1½ dl piskefløde

  • Salt og friskkværnet hvid peber

  • 3 dl neutral olie til fritering

Sådan gør du:

  • Løg og hvidløg hakkes fint, og blancheres i smør eller olie i en lille gryde.
  • Jordskokker (gem den pæneste til jordskoggechips), kartoffel og det ene æble skrælles og skæres i grove stykker, og kommes ned til løgene. Steg den 6-7 minutter ved middel varme. De må IKKE tage farve.
  • Fond og hvidvin kommes ved, og koges ind i ca. 15 min, til grøntsagerne begynder at blive møre.
  • Blend suppen til den er glat og cremet, lad den evt. passere gennem en fintmasket si. Kom fløden ved, og kog suppen ved svag varme i yderligere 10 min. Smag suppen til med salt og peber.
  • Suppen hældes i (forvarmede) skåle, og pyntes med æbletern, stenbiderrogn og jordskokkechips
  • I mellemtiden skæres det sidste æble i tern, behold gerne skrællen på, hvis den ellers er pæn.
    Jordskokken skæres i helt ynde skiver, og friteres i 180 grader varm olie. Pas på når du friterer dem. Det går stærkt, og de må IKKE branke, så kommer de til at smage bittert, og det er ikke lige det vi går efter.
    Chipsene lægges på et stykke fedtsugende køkkenrulle.

Notater

  • Det er lækkert med brød til, må jeg anbefale Verdens Næstbedste Brød?
  • Jordskokker er i sæson fra september til april. De kan holde sig i ca. 2 måneder i køleskab hvis de opbevares i en plastikpose.

Hvis lysten ikke lige er til jordskokkesuppe, så er der her et par andre favoritsupper supper. Gulerodssuppe. Kartoffel-porresuppe. Gazpacho. Jomfruhummerbisque.

4 Comments

  1. Pingback: Jordskokkesuppe med stenbidderrogn på Thermomix • Madklaveret

  2. Pingback: Stenbidderrogn med avocadotatar • Lækkert og hurtigt • Madklaveret

  3. Pingback: Kartoffel-porresuppe • Nem, lækker og cremet • Madklaveret

  4. Pingback: Gulerodssuppe med kokosmælk og ingefær • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!