Hvid glögg – I’m dreaming of a white Christmas

Hvid glögg
Hvid glögg er en dejlig, frisk variant af den traditionelle glögg.

Hvis julevejret svigter, er der stadig gode muligheder for at få en hvid jul!

I hvert fald i glasset, for hvid glögg, baseret på æblemost og hvidvin, har rigtig gode muligheder for at blive en nyklassiker på julebordet her i huset.

Hvid glögg smager forrygende, og er et velkomment alternativ til dens noget tungere røde slægtning. Ved årets juletræstænding fik jeg lejlighed til at teste den på 45 Bredbjergbeboere, og jeg tør godt sige, at det var en ubetinget succes. Jeg havde dog sikret mig, at jeg havde 12 liter af den gode, mørke glögg i baghånden. Her i byen er det ikke usansynligt at en ophidset menneskemængde med fakler og høtyve ville insisterede på at holde sig dogmatisk til glöggtraditionerne.

Du kan godt lave glöggessensen samme dag, men den bliver kraftigere og bedre hvis den lige får et par dage eller fem at trække i. Hvid glögg kan også laves uden alkohol, men det synes jeg bare er en overordentlig dårlig idé, der slet ikke harmonerer med min opfattelse af jul. Faktisk er det udansk.

Hvid glögg med et strejf af hyldeblomst er lækkert, man skal bare dosere den lidt stramt. Hvis den får for meget, kan godt blive en anelse parfumeret.

Leg endelig med krydderierne. Allehånde, fennikelfrø, koriander, laurbær, lakridsrod eller muskat er indlysende muligheder. Men en tørret chili kunne også være sjov ligesom en smule vanilje jo altid er godt.

Hvid glögg – julehyggen er lys i år!

Det skal du bruge:

  • Gløggessensen
  • 1/2 liter æblemost

  • 2 stjerneanis

  • 4-5 hel kardemomme

  • 2-3 enebær

  • 4-5 nelliker

  • 1 stang kanel

  • 5-6 hele sorte peberkorn

  • 2-3 skiver ingefær

  • Revet skal af 1/2 øko-citron

  • Revet skal af 1/2 øko-appelsin

  • 3-4 cm frisk ingefær

  • Gløggen
  • 1 fl hvidvin 

  • 2 1/2 dl hvid portvin

  • 2 1/2 dl mørk rom

  • Rørsukker efter smag

  • 1 rødt æble

Sådan gør du:

  • Æblemosten varmes langsomt op til kogepunktet med stjerneanis, hel kardemomme, kanelstang, hele sorte peberkorn, enebær, ingefærskiver og revet skal af appelsin og citron. Når gryden kommer i kog tages den af varmen, og essensen får lov at køle ned.
  • Det bedste er, hvis du er i god tid, og kan lade essensen stå og trække smag i nogle dage, men den skal som minimum have tid til at trække et par timer. Opbevar den på køl, indtil den skal bruges.
  • Ved servering sies ekstrakten, og den varmes langsomt op sammen med hvidvinen – det må endelig ikke koge, for så fordamper alkoholen, og du får det vi i fagsproget kalder ”affald med velsmag”.
  • Smag til med sukker, når blandingen er tilpas varm. Faktisk er det en god idé altid at smage til ved den temperatur det du laver skal serveres ved.
  • Tag gryden af varmen, og tilsæt æbletern og rom. Server med det samme – eventuelt med en stjerneanis og kanelstang som pynt.

One Comment

  1. Pingback: Glöggessens er ren julestemning på flaske Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!