Hjemmerørt remoulade

”Indianerbræk”, ”Bedstemors hoste”, ”Lind mave“ eller slet og ret ”Remo”. Det er ikke just flatterende øgenavne der er hæftet på den kolde franske ”Sauce rémoulade” – og det er synd. For en hjemmerørt remoulade er en lækkerbidsken der ikke tåler sammenligning med den ubestemmelige gule substans, man med en pruttelyd vrider ud af en tube nede hos skinkekaptajnen i den lokale svineoase.

En god remoulade skal have mayonnaisens fedme og dens luftige konsistens, men den må IKKE flyde ud, for så dør baby. Det er også vigtigt at en smager af de syltede grøntsager og kapers, den er lavet af; og så er det egentlig op til mayonnaisen og creme fraichen at samle de forskellige smage, så det hele går op i en højere afrundet enhed.

Det tager ikke meget mere end et kvarters tid at strikke en omgang hjemmelavet remoulade sammen, men hvis du laver mayonnaisen selv, skal du beregne yderligere et minuts tilberedningstid – læs her hvordan du laver lynhurtig mayonnaise.

Opskriften giver et stort glas lækkerhed.

Det skal du bruge:

  • 2 stængler bladselleri
  • 2 gulerødder
  • ¼ blomkål
  • 2-3 spsk æbleeddike
  • 2 spsk raps- eller solsikkeolie
  • 4 tsk sukker
  • 8 spsk mayonaise
  • 2 spsk Creme Fraiche 36%
  • 2 spsk finthakket purløg
  • 2 spsk finthakket estragon
  • 2 spsk finthakket persille
  • 2 tsk finthakket løg
  • 3 spsk finthakkede kapers
  • 2 spsk finthakkede syltede agurker
  • Salt, sukker og friskkværnet peber
  • Lidt gurkemeje til at skyde farven ind med
  • Lidt citron – kan undværes

Sådan gør du:

  1. Grøntsager renses og hakkes i ganske fine tern – du skal gerne ende med ca 4 dl grøntsagstern. Damp dem 4 minutter i en lille kasserolle med eddike, olie og sukker. Lad det køle godt af i en si efterfølgende.
  2. Hak løg og krydderurter fint. Hvis du vil gemme remouladen flere dage på køl, er det en god idé lige at blancher hele molevitten ved at hælde kogende vand over efterfulgt af en skylle fra den kolde hane, mens det ligger i en lille si.
  3. Hak kapers og en lille syltet agurk i helt fine tern.
  4. Når grøntsagerne er kølet ned, blandes det hele med mayonnaise og creme fraiche inden det smages til med salt, peber, sukker og evt et par dråber citronsaft. Hvis du vil have remouladen mere gul, kan du tilsætte en ½ tsk gurkemeje.
  5. Lad remouladen sætte sig i køleskabet mindst en halv time. Remouladen kan holde sig i en uge, hvis du ikke kommer til at æde det hele med det samme.

FunFacts
I dag findes der næppe en pølsevogn i kongeriget, der ikke har en tube remoulade stående på disken, men sådan har det ikke altid været. Så sent som i 1964 afviste politimesteren i Skive en ansøgning om tilladelse til at servere remoulade i en lokal skinkekutter, begrundet i at handelsministeriet ikke anså remoulade som ”tilbehør” til varme pølser.

Her er der en Pølseparlør, så kan du forberede dig, hvis du lige har et ærinde hos den lokale pølse-pusher.

One Comment

  1. Pingback: Hjemmerørt mayonnaise • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!