Hakkebøf med bløde løg er klassisk dans mad

Hakkebøf med bløde løg

En hakkebøf med bløde løg er en af de retter, der gør hverdagen lidt mere festlig.

Hakkebøf med bløde løg er en af de helt klassiske danske hverdagsretter. Samtidig er det en af dem jeg sagtens kan lave, selv efter et mellemstort rødvinsindtag.

Jeg hører ikke til dem, der forsager finthakket lød i bøfkødet, ligesom der også krydres med salt og peber og, hvis lige humøret er der, lidt hakket persille. Ja, jeg véd det. Det er kontroversielt, men jeg kan godt lide at leve livet lidt på kanten. Og så synes jeg, at en hakkebøf bliver lidt mere saftig, hvis man lige tuner kødet med lidt vand eller neutral olie.

Og vælg nu noget ordentligt kød, for fa’en. En hakkebøf lavet af kødkvæg tåler ingen sammenligning med det man kan lave af de sørgelige rester af en gaspakket, udtjent malkeko. Og det er iøvrigt heller ikke umagen værd.

Til en hakkebøf hører bløde løg, en god pandesovs, en form for kartoffel og lidt surt. Det kunne være syltede agurker eller en rødbede.

Hakkebøf med bløde løg

Servings

4

servings
Prep time

30

minutter
Cooking time

40

minutter

Det skal du bruge:

  • Bøf og bløde løg
  • 500 g godt hakket oksekød

  • 1 skalotteløg*

  • Salt og friskkværnet peber

  • Lidt persille eller timian – kan undværes

  • 3-4 spsk koldt vand eller neutral olie

  • 2 løg

  • Smør og neutral olie til stegning

  • *Brug et almindeligt løg hvis du ikke er så højrøvet som mig

  • Sovs
  • Lidt rødvin eller portvin – kan undværes

  • 3 dl bouillon

  • 1 dl fløde

  • Sovsekulør

  • 2-3 spsk hvedemel

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Bøf og bløde løg
  • Hak skalotteløget og persillen fint og kom det i en skål sammen med oksekødet. Giv det et forsvarligt skud salt og peber, og hæld vand eller olie på.
  • Ælt det sammen med fingrene, kun til det lige er blandet. Hvis du arbejder for meget med kødet, får du en tung fars, og det kommer der ikke noget godt ud af.
  • Form bøfferne så de får noget højde, gerne 3-4 cm. Det er vigtigt med noget højde, hvis du ikke vil ende med en grå og tørstegt hakkebøf. Giv bøfferne et skud peber og groft salt, denne gang på overfladen.
  • Skær de to løg i tynde ringe, og kom dem på en lille pande med en klat smør eller lidt olie. De skal bare stå og karamellisere ved middelsvag varme.
  • Steg bøfferne på en stor stegepande, gerne en med lidt kant på. Det er den vi senere laver sovsen på. Bøfferne skal steges i lige dele olie og smør. Steg dem på begge sider ved god varme i et minuts tid. Derefter skal de have middelvarme 4-5 minutter på hver side, til de er gyldenbrune og faste i konsistensen.
  • Tag bøfferne af panden, og hold dem varme i ovnen. Gør det samme med løgene, der gerne skulle være gyldne nu.
  • Sovs
  • Kog løgpanden af med lidt bouillon eller rødvin. Hvis der er meget fedtstof på bøfpanden, så hæld noget af det fra. Det vigtige er, at ”stegesnasken” ikke hældes ud, for det er hér smagen sidder.
  • Kog bøfpanden af med bouillon, og rør melet ud i væsken. Det er nemmest at lave en meljævning, så er du sikker på, at det ikke klumper.
  • Tilsæt fløden, og lad sovsen simre 8-10 minutter, så melsmagen forsvinder helt.
  • Juster farven med kulør, og smag til med salt og friskkværnet peber.

One Comment

  1. Pingback: Brun sovs • Let at lave og virkelig lækker • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!