Grydebrød – Verdens Næstbedste Brød.

Da Max Kvalimad for år tilbage introducerede det nu danmarksberømte “Verdens Bedste Brød” blev jeg øjeblikkelig ellevild med det. Det var enkelt at lave, krævede et minimum af råvarer og svinede ikke synderlig meget, for det behøvede ikke særlig meget håndtering på bordpladen. Ulempen ved brødet var angiveligt den lange hævetid op 8-10 timer, men det er jo netop den tid der går fra man står op, og til man kan tillade sig at kalde sin fyraftensøl fortjent.
Min variant af grydebrødet er ikke Verdens Bedste, det brød Max laver ER bedre; men kun en lille smule. Min variant er til gengæld ekstremt enkel, sat i et stramt system og kræver ikke engang at du skal tørre dit køkkenbord af eller vaske fingrene for dejsnask. Faktisk behøver du ikke engang vaske fingre INDEN du laver brødet. Den samlede arbejdstid er 5 minutter, og de er godt givet ud.

Du skal bruge et litermål, en beholder med låg (eller et fad og noget folie) og en 3-liters støbejernsgryde med låg.

Det skal du bruge

  • 1,1 liter mel
  • En klump gær på størrelse med dit yderste lillefingerled. Med mindre du er dværg. Så er det to led
  • En lille håndfuld salt. Igen, hvis du er dværg dobler du lige op
  • 7 dl vand

Sådan gør du

  1. Find litermål og din dejbeholder frem. Hvis du bliver glad for brødet, og det bliver du, kan det betale sig at finde sådan en lågbeholder.
  2. Fyld litermålet helt op med mel. Det er ca 1.1 liter. Hæld det i beholderen.
  3. Hæld en lille håndfuld fint salt i.
  4. Nu fyldes 7 dl. vand i litermålet, og gæren smuldres i. Rør rundt med en gaffel, til gæren er rimelig opløst i vandet.
  5. Hald vand og gær over til melet, og rør det sammen med gaflen et par minutter. Det skal ende med en konsistens der minder om ubagt leverpostej.
  6. Læg låg på beholderen og lav noget andet 8-10 timer.
  7. Når dejen er færdighævet sætter du gryden ind i ovnen og tænder på 250 grader varmluft. Gryden skal ikke have låg på endnu.
  8. Selv om ovnen siger den er 250 grader giver du den lige 5-10 minutter mere, så gryden er baldrende varm.
  9. Hæld dejen over i gryden, læg låg på og bag den i 30 minutter ved 250 grader.
  10. Efter de 30 minutter tager du låget af, og bager yderligere 15 minutter ved 240 grader.
  11. Lad brødet køle af inden du skærer i det.

Hvis du vil give brødet lidt mere karakter kan du tilføje lidt kernemælk eller surdej.
Hvis brødet skal bruges som madbrød er det lækkert hvis du drysser det med groft salt og frisk rosmarin.

6 Comments

  1. Er det et forsøg på at være morsom, at du nævner det med dværgen?

  2. Pingback: Gravad laks med rævesovs Let og VIRKELIG lækker opskrift • Madklaveret

  3. Pingback: Krabben med de gyldne kløer • Madklaveret

  4. Pingback: Hummus • Let, cremet og lækker opskrift • Madklaveret

  5. Pingback: Crema Catalana • Let og lækker cremedessert • Madklaveret

  6. Pingback: Blåmuslinger med spaghetti og tomat • Let, lækkert og billigt •

Kommenter gerne på opskrifterne!