Grønne bønner med mandler og brunet smør

Hvis du nogle gange ønsker dig lidt afvekslende tilbehør til grillbøffen eller den stegte fisk, ja så er dine bønner hermed hørt.

Denne bønneopskrift er hurtig og nem, og resultatet er super friskt, knasende sprødt og med en fyldig, nøddeagtig smørsmag. I grillsæsonen synes jeg man ofte skal forholde sig til at man ikke lige har en god base at lave en sovs af, så tilbehør der er “født” med sin egen sovs er i høj kurs på min terrasse.

Det er tilbehør som dette, der gør, at man har lidt mindre medlidenhed med vegetarene.

Det skal du bruge:

  • 500 g grønne bønner – frost eller friske
  • 50-75 g smør
  • 50 g mandelflager
  • Nogle flager parmesanost (kan undværes)
  • Citron- eller limesaft
  • Havsalt eller flagesalt

Her er bønnerne kommet i godt selskab med stuvede gulerødder med basilikum. Det KAN ikke gå galt!

 

Sådan gør du:

  1. Start med at klarer smørret. Det gør du ved at smelte det ved middel varme, og hælde vallen fra, når smørret er smeltet. Så skal det have varme, så det bruner. Det skal smage og lugte lidt nøddeagtigt – giv det lige et lille skud citrussaft, så det får et friskt modspil til den fede smørsmag. Smørret må endelig ikke brænde på, for så er det forfra. Hæld smørret i en lille skål, men lad en smule blive tilbage på panden, du skal bruge det til at riste mandlerne i.
  2. Kog bønnerne i letsaltet vand. Kom ikke for meget vand i gryden – det udvander bare smagen i bønnerne. Kog vandet op, kom bønnerne i og lad dem koge cirka tre minutter ved svag varme uden låg. Hvis din mormor fra Vestjylland kommer på besøg, og du ikke ORKER at diskutere om grøntsagerne skal være udkogte, så giver du dem bare 6 minutter i stedet.
  3. I mellemtiden bruner du mandelflagerne. Her skal du være over dem, de brænder på hurtigere end du kan sige “Oberstløjtnant von Knütchke”.
  4. Arranger bønnerne på et fad, og kom de brunede mandler pænt ovenpå. Hæld den brunede smør, vrid en kvart citron over og pynt af med tynde skiver af parmesan og flagesalt. Hvis du ikke lige synes at parmesan passer til din ret, så gemmer du den bare til du skal lave risotto.

Tips:
Prøv at erstatte bønnerne med grønne asparges. Det ville være glimrende til en grillet svinekotelet.
Hvis du ikke lige har nogen mandelflager, kan du snildt erstatte dem med fx. pinjekerner.

One Comment

  1. Pingback: Flødestuvede gulerødder med urter • Nem og lækker opskrift Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!