Gravad laks med rævesovs

Gravad laksDet er forbløffende nemt at lave gravad laks – og det smager ganske forrygende. Det skulle du tage at prøve.

For nogle år siden serverede Lotte en hjemmelavet gravad laks til en frokost i Tommerup. Den smagte fantastisk, og jeg begyndte sporenstrengs at udspørge hende om fremgangsmåden, for jeg havde en forestilling om at det ikke lige var noget man bare lige lavede.

Det viste sig, at det er super nemt, når man bare bruger ordentlig fisk, og holder focus på køkkenhygiejnen i processen. Hvis man tilbydes noget gravid laks som nogen har lavet nede i børnehaven, vil jeg ikke anbefale, at man takker ja.

Kender du en fisker, der altid praler om sine havørredfangster, så skulle du se om ikke du kunne lirke en fiskeside ud af ham, for man kan ligeså godt bruge havørred som laks til denne opskrift.

Til gravad laks hører selvfølgelig et godt, hjemmebagt brød.

Gravad laks med rævesovs

Servings

4

servings
Prep time

30

minutter
Cooking time

40

minutter

Det skal du bruge:

  • En lakseside på ca. 1,2 kilo

  • 1 tsk hele sorte peberkorn

  • 1½ tsk hele rosa peberkorn

  • 1 tsk sennepsfrø

  • 1 tsk fennikelfrø

  • 1 tsk hel korianderfrø

  • 1 tsk spidskommen

  • 3 spsk tørret dild

  • 2 spsk groft salt

  • 1 spsk rør- eller muscovadosukker

  • 1 bundt dild

Sådan gør du:

  • Skrab fisken ren på skindsiden med bagsiden af en kniv og tør den godt. Fjern eventuelle ben, brug en tang eller en pincet, og træk benene ud i nedadgående retning mod halen.
  • Rist sort peber, rosa peber, fennikelfrø, korianderfrø, sennepsfrø og spidskommen på en tør pande, indtil de afgiver duft. Pas på at de ikke bliver brændte. Stød krydderierne groft i en morter, og bland salt, sukker, knuste krydderier og tørret dild grundigt.
  • Læg laksefileten i en stor fryseplasticpose (fileten skal kunne ligge udstrakt i posen, og posen skal kunne lukkes) og fordel ca. 2/3 af krydderiblandingen over kødsiden og resten over bagsiden af fileten. Inden du sætter herligheden på køl, kan du lige massere krydderiblandingen blidt ind i fiskekødet. Luk posen.
  • Fisken skal stå på køl mindst et døgn, men hvis tiden tillader det, så synes jeg den har fortjent at trække 2-3 dage. Læg et spækbræt over, så laksen kommer lidt under pres, og vend den et par gange i døgnet, så den lage der trænger ud, bliver fordelt rundt om fisken.
  • Skrab krydderierne af laksen og dup den tør med køkkenrulle, før den skæres. Pynt fisken af med frisk dild, og server med godt brød og rævesovs til. Gravad laks kan holde sig i op til 4-5 dage i køleskabet.

Ingredienser til rævesovs:

  • 1 bundt finthakket dild
  • 1 dl neutral olie
  • ½ dl æbleeddike
  • ½ dl dijonsennep
  • 2 spsk rørsukker eller muscovadosukker
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  1. Rør sukkeret ud i senneppen og tilsæt olien lidt efter lidt under omrøring. Kom de øvrige ingredienser i, og juster smagen med salt, sukker, sennep og eddike, til den sidder lige i skabet.
  2. Kom din rævesovs op i en skål, og server den med en lille dusk dild på toppen. Så er der gravad laks!

Når du skal lave gravad laks, så vær opmærksom på, at der er stor forskal på de produkter der udbydes. Jeg forsøger altid at skaffe vildfangne fisk fra Alaska eller Canada. Men man kan faktisk i dag få opdrættede laks man kan spise med god samvittighed. Her er en god guide fra WWF.

Kommenter gerne på opskrifterne!