Gratin med-det-du-lige-har

Jeg er sådan én, der tit laver mere mad, end der lige bliver spist samme aften. En del får en tur mere i manegen, noget bliver til pålæg, og andet fryses ned. Men der er også noget der lige bliver lavet om til en helt anden ret, og her er gratin en super lækker måde at revitalisere nogle rester. Samtidig er det en ret der skal bruges en del æg til, og da mine 7 havehøns er meget æglægningsvillige, så ligger den jo lige til højrebenet.

Du kan også lave den som tilbehør til en hovedret. Så erstatter du bare restefyldet med broccoli, blomkål gulerødder eller andet du kan lide.

Det skal du bruge:

  • 100 g smør
  • 3 dl mel
  • 3 dl sødmælk
  • 3 dl fond eller grøntsagsboullion
  • 6-8 æg
  • 3 dl restekød fra i aftes skåret i tern
  • 3 dl restegrøntsager fra i aftes skåret i tern, hvis det ikke lige er ærter
  • Salt og friskkværnet peber
  • Rasp

Sådan gør du:

  1. Tænd ovnen på 175 grader.
  2. Smelt smør i en stor gryde og rør det sammen med melet. Tilsæt mælk og fond og lad det koge godt igennem mens der røres grundigt.
  3. Tag gryden af blusset og tilsæt æggeblommerne under omrøring.
  4. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i sammen med kød- og grøntsagsfyldet. Det er vigtigt at du ikke får mast luften ud af hviderne. Smag til med salt og peber.
  5. Smør et fad eller 6 ovnfaste suppeskåle, frys med rasp og vend fyldet i.
  6. Drys rasp på toppen og giv den gerne en klat smør med på vejen.
  7. Bages i ovnen 45 minutter hvis du laver gratinen i portionsskåle, 10 minutter mere hvis det er samlet i et fad.

Kommenter gerne på opskrifterne!