Efterårets skønneste ret

Gnocchi med svampe og skimmelost

I denne ret mødes svampe, nødder, bacon og æbler med skimmelost og gnocchi i en forrygende hyldest til efteråret. Samtidig er det en glimrende grund til at komme en tur i skoven og samle svampe og nødder. Gnocchi med svampe og skimmelost er både nem og hurtig at lave, og kunne meget vel gå hen og blive en af mine yndlingsretter i dette efterår.

Første gang jeg fik øjnene op for gnocchiens gode samspil med skimmelost, var under et besøg i fantastiske Napoli. Jeg havde købt nogle frisklavede gnocchi på markedet, og der var også smuttet et pænt stykke gorgonzola i indkøbsposen – skik følge eller land fly, som man siger. Køkkenet i vores AirBnb-lejlighed lod noget tilbage at ønske, hvad angik bestykningen af koge- og køkkengrej, så det lå i kortene, at skulle ende med en ret der ikke stillede for store krav til værktøjet. På nettet fandt jeg en opskrift på Gnocchi al gorgonzola, og så var jeg ligesom solgt.

Gnocchi er en lidt overset ingrediens, og det er synd, synes jeg. Gnocchi er et glimrende alternativ til pasta, og så spiller de altså rigtig godt sammen med ost og smør – eller som (smørstegt) tilbehør til en god bøf.

Hvis man vil køre retten HELT enkelt, så fungerer den også glimrende med bare gnocchi, svampe, løg, ost og krydderier.
Opskriften giver to velproportionerede tallerkenanretninger, som jeg garanterer at du bliver rost for.

Gnocchi med svampe og skimmelost

Servings

2

servings
Prep time

5

minutter
Cooking time

25

minutter

Hvis du, som jeg, er helt vild med det italienske køkken, så vil elske denne ret. Hvis det ikke lige er sæson for vilde svampe, så erstat med friske svampe fra supermarkedet eller din grønthandler.

Det skal du bruge:

  • 500 g frisk gnocchi

  • 150 g god bacon

  • 50 g smør

  • 400 g svampe i mundrette stykker – jeg brugte skælrørhat*

  • 1 stort grofthakket løg

  • 2 store hakkede fed hvidløg

  • 1 syrligt æble

  • 50 g hasselnødder eller valnødder

  • 2 håndfulde frisk spinat

  • 100 g af din yndlingsskimmelost

  • Lidt frisk basilikum, salvie og rosmarin – eller hvad du nu lige har

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Skær bacon i tern, og steg dem på en varm pande, til de begynder at tage farve. Kom en pæn klat smør på panden, lad den bruse af inden du tilsætter svampe og løg. Steg blandingen ved middelvarme i et kvarter – i de sidste 5 minutter steges æble i tern og hvidløget med. Grunden til at hvidløget ikke skal danse med på panden fra start, er, at hvidløg bliver svært bittert i smagen hvis det begynder at branke.
  • Sæt en gryde med letsaltet vand på blusset. Kog dine gnocchi efter posens foreskrifter, det er i reglen ikke længere tid end et par minutter. De er klar, når de flyder. Si vandet fra i et dørslag.
  • Skyl spinaten, og hak den i grove stykker. Kom spinaten på panden sammen med gnocchi, valnødder (gem 4-6 stykker til pynt), halvdelen af osten samt krydderurter. Steg et par minutter ved god varme. Smag til med salt og peber.
  • Anret på tallerkener, pynt af med resten af osten, valnødder og lidt basilikum.
    Servér med det samme!

Notater

  • *Skælrørhat hed tidligere brun birkerørhat.
  • Skulle der være plads til en efterårsdessert, så skulle du prøve denne opskrift på hassleback æbler med vaniljeis.
  • Hvis du ikke er en erfaren svampejæger, så er det altid en god idé at tjekke sine fund med en svampebog eller tjekke dem på http://www.svampeatlas.dk/.

Hvis svampejagten har været ekstra succesfuld, så skulle du lave en omgang Coq au Riesling med svampe. Eller prøv at lave Stegt spinat med svampe og valnødder. Det er en let og virkelig lækker frokostret.

Kommenter gerne på opskrifterne!