
Lav din julestemning selv!
Det er nemt, og det tager ikke særlig lang tid, når man lige ser bort fra trækketiden. Og da der jo er en del alkohol i, kan glöggessensen holde sig ganske længe – også selv om din jul skulle vare lige til påske
Her i huset har jeg den regel, at man når-som-helst i hele december kan få serveret et glas glögg, hvis man har lyst. Og dét har man, for hjemmelavet juleglögg smager forbistret godt. Og det er noget HELT andet end de fabriksfremstillede stemningsdræbere fra supermarkedet, som jeg ikke har noget godt at sige om. Jeg er ikke så vild med der svømmer rosiner og mandler rundt i min juleglögg, så dem serverer jeg ved siden af. Så kan folk dossere efter egen smag.

Glöggen er, som det svenske ”ø” nok afslører, hentet på den kedelige side af Øresund. Svenskerne har givet vis hentet deres inspiration til glöggen i 1400-tallets tyskland. Her havde man på slotte langs Rhinen fået den glimrende idé, at opvarme vin og tilsætte krydderier. Så kunne man holde varmen i de kolde måneder, og samtidig have en behagelig lille skid på. Tyskerne døbte drikken ”glühwein” – og den drikkes stadigvæk den dag i dag. Alle der har været på sikferie i Alperne har nydt et styrkende glas glüwein i terrentet eller til afterski.
Hinsidan begyndte man at koble julen med glöggen i 1800-tallet, og i denne variant er der tale om varmet, krydret rødvin, sødet med sukker eller honning. Efter kigen var sverige blevet ”hipt”, og juleglöggen kom til landet sammen med Lucia-optoget og halmjulebukken.
Hjemmelavet glöggessens
Julestemningen starter med en god, hjemmelavet glöggessens. Og lav bare rigeligt, for den skal nok holde.
Det skal du bruge:
1 dl snaps, smagsneutral
2 dl mørk rom
½ fl portvin
2 dl rødvin
3 dl friskpresset appelsinjuice
250 g rørsukker
250 g muscovadosukker (eller brun farin)
½ tsk fintrevet muskatnød
4 kanelstænger
20 hele nelliker
3-4 kardemommefrø
10 peberkorn
1 tsk allehånde
5 stjerneanis
1 lille tørret chili
1 lakridsrod (kan undlades)
2 vaniljestænger
25 g ingefær, skåret i tynde skiver
2 usprøjtede appelsiner i skiver med skal
1 usprøjtet citron i skiver med skal
Sådan gør du:
- Vaniljestangen flækkes, og kornene skrabes ud – lad være med at smide den tomme vaniljestang ud, den skal koges med. De små sorte korn “males” sammen med en teskefuld sukker med en kniv. Det gøres ved at trække kniven hen over sukker og vaniljekorn mens du presser nedad på knivsbladet.
- Alle ingredienser – bortset fra alkohol samt citroner og appelsiner – kommes i en gryde, der bringes langsomt i kog til sukkeret er smeltet. Det skal ikke koge mere end 4-5 minutter, hvis det får for længe, kommer sukkeret til at smage af karamel.
- Tag gryden fra varmen, og tilsæt snaps, rom, portvin, rødvin samt citroner og appelsiner. Hæld essensen i nogle store glas med låg, og lad det stå og trække smag fra krydderierne i 2-3 uger.
- Si glöggessen og kom den på flaske, når den har trukket færdig. Når du så trænger til et skud julestemning, er det bare at lune en flaske rødvin (den må endelig ikke koge) og komme essensen i i blandingsforholdet 2 dl til en flaske rødvin.
Notater
- Husk: det er ingen skam at tilsætte mere rom, snaps og portvin.
Hvis du skulle have lyst til at prøve en anden type glögg, så tag og prøv denne lækre hvide glögg.
Pingback: Rødvinskogte pærer med vaniljeis
Pingback: Æbleskiver som mormor lavede dem • Madklaveret
hvor længe kan essensen holde sig?
Den kan holde MINDST et år hvis den opbevares køligt. Til jul ved jeg om den også kan holde sig to år 😉