Frikadeller

Gammeldags hjemmelavede frikadeller

FrikadellerI mange år var min far uofficiel verdensmester i gammeldags hjemmelavede frikadeller. Der var virkelig kælet for dem, ikke bare i krydringen (med karry, hans “hemmelige” ingrediens), men også i selve stegningen. Jeg har en mistanke om, at han har afluret teknikken fra min farmor.

En varm pande til at starte op på, og derefter en langsom og tålmodig stegning ved lav varme og i rigeligt smør. Så bliver dunserne nemlig faste og gyldne. Man kan med en vis ret hævde, at mine brødre og jeg er bygget op af saftige, velkrydrede deller, for barndommens køkken duftede ikke sjældent af (svine)fars frikadeller.

Jeg plejer at ”tune” smagen med umarmi. Som regel med soya og fiskesauce, men revet parmesan er også glimrende. Din frikadelle kommer ikke til at smage af fisk, ost eller asiatisk køkken af den grund. Men du får en frikadelle med en mere fyldig og intens smag. Hvis du er den forsigtige type, kan du eventuelt starte med at stege halvdelen af frikadellefarsen, og så tilføje ”tuningssættet” til den resterende halvdel. Så kan du jo teste forskellen.

Frikadellefars
Det er allerede nu, at duften af farmors køkken begynder at brede sig-

Men alting har en ende…

…og titlen som Verdensmester stod for fald en eftermiddag i Bredbjerg i 2014. Der var nemlig indkaldt til VM i frikadelle hos min ene bror. I et stærkt felt af amatørkokke formåede min far kun at klemme sig ind på 3. pladsen, og dermed var en årelang dominans brudt. Selv strøg jeg ind på 2. pladsen, hvilket under normale omstændigheder ville være et helt acceptabelt resultat, hvis ikke lige det var fordi min bror Anders trak sig sejersrigt ud af frikadellekonkurrencen; et faktum han sikrer sig at jeg ikke lige sådan går og glemmer, ved at bræge op om det ved enhver given lejlighed.

Så hvis du er på udkig efter opskriften på verdens bedste frikadeller, ja så er du kommet til det forkerte sted. Ring i stedet til Anders. Han elsker at tale i telefon, og tager den også gerne i aftentimerne. Særlig sludrevoren er han, hvis Manchester United spiller kamp. Men ellers passer weekend og helligdage ham også fint, bare ring, ring, ring.

Hvis du ikke lige har overskud til at tale med en frikadelleglad murermester, så synes jeg du skulle prøve min opskrift på gammeldags hjemmelavede frikadeller. Den er absolut også værd at sætte tænderne i.

 

Gammeldages frikadeller

Det skal du bruge:

  • 500 g hakket svinekød – det bedste du kan finde

  • ½ spsk salt

  • 1 stort finthakket løg

  • 1 dl fløde eller sødmælk

  • 2 medium æg

  • 2-3 spsk mel

  • ½ tsk karry

  • ½ tsk friskrevet muskat

  • Et godt skud friskkværnet peber

  • Smør og svinefedt til stegning

  • Det moderne twist – umami
  • Tuningssæt. 1 spsk fiskesauce og 1 spsk soyasovs – tak til Kvalimad

  • Alternativ til tuningssæt
  • 2 spsk revet parmesanost

Sådan gør du:

  • Rør hakkekødet sammen med saltet og lad det hvile i 30 min.
  • Hak løget fint, ikke noget med store stykker i mine frikadeller, og bland det med resten af ingredienserne sammen til en fars. Jeg rører den altid med fingrene, for jeg synes, at frikadellerne bliver for kompakte, hvis farsen røres længe på en maskine. Jeg går efter en forholdsvis fugtig fars, der selvfølgelig stadig skal kunne holde sammen. Det er dét, der giver saftige dunser.
  • Så er det frem med en stor pande og smid smørret og fedt på – her må du endelig ikke være nærig! Lad smørret bruse af, og form nogle store deller med en ske. De må ikke ligge for tæt på panden, så sørg for de har 2-3 cm luft hen til nabodellen.
  • Steg dem nu ved middelsvag varme i ca. 10 min på hver side, de skal ikke have nogen hård stegeskorpe, tværtimod. Lad dem stå og langsomt stege faste og gyldne på din stegepande.

Notater

  • Tuningssættet sender frikadellen op i et højere smagsmæssigt gear. Det er umamien i fiskesaucen og soyaen (eller parmesanen) der giver den ekstra fylde i smagen.

Frikadeller er nok en af de kødretter der kombineres med flest tilbehørsvarianter. Her er min liste – jeg er sikker på, at der er mange flere varianter rundt om i de danske køkkenskuffer.

7 Comments

  1. Pingback: Persillesovs • Madklaveret

  2. Pingback: Rosenkål med pinjekerner og brunet smør • Madklaveret

  3. Pingback: Indiske kødboller med tortellini • Det er velsmag • Madklaveret

  4. Pingback: Kold kartoffelsalat • Så er grillsæsonen igang • Madklaveret

  5. Pingback: Brun sovs • Let at lave og virkelig lækker • Madklaveret

  6. Pingback: Stuvet hvidkål • En lille hyldest til det klassiske danske køkken •

  7. Pingback: Smørstegt spidskål • Super nemt tilbehør • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!