Fuglekvidder - skinkesalat på fynsk

Fuglekvidder – skinkesalat på fynsk

Fuglekvidder
Fuglekvidder – skinkesalat på fynsk

På Fyn hedder skinkesalat ”Fugl’kvi’er”, der oversat til rigsdansk betyder Fuglekvidder. Det kan egentlig ikke rigtig betale sig at lave fuglekvidder selv, med mindre man har en større frokost under opsejling, eller hvis man er ved at brænde inde med nogle skinke- eller hamburgerrygrester. Men det er super enkelt, og for mig, er det et klart barndomsminde.

Hos os har vi altid spist skinkesalat med rå æggeblomme og løg, men det er vist ikke noget internettet har fået noget at vide om. De fleste spiser det tilsyneladende bare med mayonnaise, løg og purløg, men det synes jeg er synd.

Med en cremet æggeblomme på toppen af smørrebrødet kan man nemlig holde igen med mayonnaisen når man blander skinkesalaten, og det synes jeg smager bedre, og giver en mere rar mundfornemmelse.

Fuglekvidder – skinkesalat på fynsk

Et stykke godt rugbrød med fuglekvidder, løg og rå æggeblomme gør dig helt fynsk inden i.

Det skal du bruge:

  • 1 kilo røget skinke eller hamburgerryg

  • 3 skalotteløg

  • 150 g mayonnaise

  • Friskkværnet peber

  • Æggeblommer og rugbrød svarende til antal serveringer

Sådan gør du:

  • Start med at lave en mayonnaise. Man kan selvfølgelig bruge en købevariant, men det tager kun et minut at lave sin egen, og den ER langt bedre.
  • Kør kødet og skalotteløg gennem kødhakkeren eller en minihakker. Har du ingen af delene kan du hakke det fint med en skarp kniv, men husk lige at ønske dig en hakker i fødselsdagsgave.
  • Rør fuglekvidderen sammen med mayonnaise, og smag til med et par solide skud peber.
  • Server på rugbrød, med løg i ringe og purløg og en æggeblomme på toppen. For dævlan det er godt. Du kan høre fuglene kvidre i omtrent 5 dage inden du skal være igennem din portion fuglekvidder.

Hvis du har en sous vide, kunne du i stedet for de rå æggeblommer prøve disse lækre frierede æggeblommer.

FunFacts
Fuglekvidder, der har sin oprindelse i 1940’erne, var lavet af hakkede pålægsrester – og det er det givetvis stadig. Det er imidlertid ikke så nemt at sælge et produkt der hedder ”Hakkede, frasorterede pålægsender”. Der lyder Fuglekvidder unægtelig noget bedre og, efter min mening, også langt mere interessant end ”skinkesalat”.

Kommenter gerne på opskrifterne!