Sous vide

Friterede æggeblommer

Friterede æggeblommer ser ikke bare godt ud, det er også ekstremt lækkert.

Jeg har høns i haven. Derfor er jeg altid interesseret i opskrifter, der bruger æg, og samtidig kan give lidt variation. Friterede æggeblommer kan lige netop det. Og så er de samtidig super flotte at se på.

Det er dog en af de opskrifter, hvor man skal bruge noget specialudstyr, så du skal starte med at finde din sous vide frem.

Hvis du ikke har sådan en fætter, så lav varianten ”Skotske æg˚ i stedet. Grunden til en sous vide er nødvendig i denne ret er, at der skal laves en såkaldt 64-graders blomme. Det er et æg tilberedt en time i sous vide ved præcis 64°C. Det er ikke noget man kan styre i en ovn, og ret vanskeligt i en gryde. Hvis tilberedningen svinger bare en grad op eller ned, bliver blommen enten så flydende at du ikke kan arbejde med den, eller overtilberedt, så den ikke længere har en flydende kerne. Det sidste er vigtigt, for en friturestegt æggeblomme skal være cremet og flydende i kernen.

Server en friturestegt æggeblomme til anderilette, en rørt tatar eller stenbiderrogn og asparges. Alle steder hvor en cremet smag af æggeblomme og sprød rasp kan være med til at elevere madoplevelsen.

Friterede æggeblommer

Servings

4

servings
Prep time

1

time 

20

minutter
Cooking time

2

minutter

Det skal du bruge:

  • 5 æg

  • 2 spsk hvedemel

  • 2-3 spsk rasp – meget gerne den lækre Panko

  • Salt og friskkværnet peber

  • Olie til fritering

Sådan gør du:

  • Kom 4 hele æg i sous viden ved 64°C og lad dem stå og hygge sig i en time.
  • Når æggene er kogt kommer du dem i koldt vand i 10 minutter, så du ikke brænder nallerne når ægget skal håndterest. I mellemtiden kan du slå det sidste æg ud, og dele det i hvide og blomme. Blommen piskes let med en gaffel på en lille tallerken – hviden skal du ikke bruge. På en anden lille tallerken kommer du mel samt salt og peber, og på en tredie tallerken kommer du din Pankorasp.
  • Sæt en lille gryde med fritureolie på blusset – den skal op på ca. 180°C.
  • Slå forsigtigt skallen i stykker på dine æg, og fjern ganske forsigtigt hviden fra blommerne. Du kan bruge lidt vand og en ske hvis den ikke rigtig vil som du.
  • Så vendes blommerne i først mel, så i den piskede æggeblomme og til slut i raspen.
  • Kom blommerne i olien, og steg dem sprøde og gyldne. Men pas på! De skal ikke have særlig lang tid i ønskebrønden – vi taler MAX 2 minutter.

Max M fra Kvalimad har skrevet en glimrende artikel om udstyret til sous vide.

6 Comments

  1. Når ægget har været i sous vide ved 64 grader, er der vel ingen risiko for det “koger” videre??

    • pedersen.troels@gmail.com

      Det har du da ret i – det er nok bare noget jeg har på rygraden, og gør pr. automatik når jeg tilbereder æg. OK, ikke med spejlæg eller omelet, men med de kogte. Jeg takker & tilretter.

  2. Benny Weble

    Hej Troels,
    Super flot, sjov og inspirerende blog.
    Jeg er novice i madlavning, men prøver på i hvert fald ikke at gå ned på udstyr, så jeg har lige investeret i en Sous Vide for at kunne prøve bla dine æggeblommer.
    Jeg håber, at du fortsætter.
    Benny
    Carlsens Kvarter

    • pedersen.troels@gmail.com

      Hej Benny.
      Jeg er glad for at høre, at du får noget ud af mine skriblerier. En sous vide er e fantastisk værktøj (jeg kører på min anden stav), og hvis man bruger den lidt klogt, kan man virkelig få fantastisk lækre retter ud af rigtig mange af de billige braseringsstykker.
      Vi ses en dag på Carlsens!

  3. Pingback: Anderilette, den frankofile lækkerbid • Madklaveret

  4. Pingback: Sous vide • Hvad er det, og hvorfor har du ikke en? • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!