
Her er endelig en ret, hvor det ellers så ydmyge løg får lov at spille hovedrollen. Og i en Fransk løgsuppe spiller det rollen til en kokke klar Oscar. Suppen har en perfekt balance mellem sødmen fra de karamelliserede løg, syren fra vin og cognac og fedmen fra den gratinerede ost.
Fransk løgsuppe, i sin nuværende form, stammer ikke overraskende fra Paris, hvor den så dagens lys i begyndelsen af det attende århundrede. Og allerede 200 år senere fik jeg øjnene, og smagsløgene, op for den.
Sagen var den, at Ejner From, en god ven af familien, havde forpagtet noget jord til en løgavler. I nogle år var priserne på løg så ringe, at det ikke kunne betale sig at samle de løg der ikke var kommet med på vognen i 1. omgang. Vi fik derfor mulighed for at komme over at ”efterhøste”. Det betød at jeg snildt havde 3-4 store brødkasser med løg med hjem efter sådan en tur. Derfor skulle der findes velsmagende opskrifter der krævede mange løg. Fransk løgsuppe lå selvsagt lige for.
Løget er nok den grøntsag der bruges oftest i det salte køkken. Fonder, sovse, gryderetter, farser, ristede på hotdoggen, bløde på den stegte lever og rå på sildemaden. Derfor er der bemærkelsesværdigt, at der er så få retter, hvor løget indtager den centrale plads på tallerkenen. Her på bloggen er det bortset fra nærværende opskrift, kun de Confiterede løg det sætter den ydmyge grøntsag i centrum.
Bon appetit!
Fransk løgsuppe
4
portioner10
minutes1
hour30
minutesDet skal du bruge:
1½ kg store løg
50 g smør
2 dl hvidvin
1½ l hønsefond
2-3 laurbærblade
1 lille bundt timian eller 2 tsk tørret
½ tsk hele sorte peberkorn
2 skiver hvedebrød
300 g revet emmentaler eller gruyère
Et lille skvæt god balsamico eller cognac
Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Skræl løgene og skær dem i tynde skiver, gerne på et mandolinjern. Svits løgene langsomt i smør og lidt olivenolie. Denne proces må endelig ikke forceres. Løgene skal karamelliseres lige så langsomt, for det er sådan man får drevet sødmen frem i løgene. Det tager 45-60 minutter, og løgene skal vendes 3-4 gange under vejs, så de ikke branker. Som du har bemærket i ingredienslisten, så skal der bruges 2 dl hvidvin. Det betyder jo at der er omtrent 5 glas tilbage i flasken. Jeg vil anbefale at du drikker et af dem mens løgene steger.
- Når løgene har fået en flot karamelliseret overflade, tilsættes vin og hønsefond. I samme ombæring kommer du laurbær, timian og peberkorn ved. De skal i en tepose, så de er nemme at fisk op igen.
- Lad suppen simre 15-20 minutter og fjern krydderiposen igen. Smag til med balsamico eller cognac samt salt og friskkværnet peber.
- Tænd ovnen på 200°C, og rist brødene sprøde. Det tager 10-15 minutter. Det passer nogenlunde med at suppen er færdigkogt. Tag brødene ud, og sæt ovnen på grill.
- Find nogle skåle der kan tåle at gå i ovnen, og kom en forsvarlig portion suppe i. Skær brødet i halve, og riv ost udover til du skammer dig. Brødskiverne placeres forsigtigt øverst i suppeskålene, gerne 2 skiver i hver.
- Stil skålene i ovnen under grillelementet og gratinér osten til den bobler og begynder at tage farve. Det tager 5-7 minutter.
Tip
- Suppen kan laves helt klar i god tid, så den blot skal varmes igennem og gratineres med ostebrød, lige før den skal serveres.




Mens jeg sad og skrev lidt om løgsuppe, kom jeg i tanke om, at den ville være perfekt som forret i en S.U. gourmetmiddag.
Forret: Fransk løgsuppe.
Hovedret: Muslinger i hvidvin og fløde.
Dessert: Crema Catalana.
Brødet: Verdens Næstbedste Brød.




Her kan du læse ALT om historien bag Fransk løgsuppe.
Pingback: Crema Catalana • Let og lækker cremedessert • Madklaveret