Sønderjydske fiskefrikadeller

Sønderjydske fiskefrikadeller

Sønderjydske fiskefrikadeller
Fiskefrikadeller er noget af det lækreste, man kan servere for mig.

Jeg er ellevild med sønderjydske fiskefrikadeller. Faktisk er jeg så vild med dem, at jeg engang har forladt en turistattraktion på grund af dem.

Årstallet var 2002. Dorte og jeg, samt Karl og Gustav på henholdsvis 4 og 6 år, besøgte det nu hedengangne ”Fyens Akvarium” ved Vissenbjerg. Det var en af den slags turistattraktioner, hvor man fra tidligere besøg huskede stedet som både mere omfangsrigt og mere attraktivt.

Den første halvdel af akvarierne bestod af forskellige tropeakvarier med fisk fra Sydamerika, Afrika samt Asien. Og da jeg som barn havde været ivrig akvarist, kunne jeg rigtig kloge mig.

Da første halvdel af akvarierne var besigtiget, og den tropiske afdeling var slut, stod vi pludseligt, og ganske uden forvarsel, over for et stort saltvandsakvarium. Det var fyldt med fisk fra de danske farvande. Der var alskens former for fladfisk, der var fjæsings og ulke, der var havkat, hornfisk og hvilling, og der var stimer af sild og torsk.

Til sidst knækkede jeg. Jeg erkender det blankt – jeg kunne ganske enkelt ikke stå for presset. Det var lækkersulten der havde overmandet mig, og jeg måtte have fiskefrikadeller, en røget sild og en rødspættefilet. Og det skulle være NU.

Et hurtigt tjek på uret viste, at vi havde godt 45 minutter til at nå ind til Hilberts Fiskehandel i Klaregade.
Ungerne blev hastigt gennet ud af akvariet, med en forblommet lovning på et senere genbesøg – men nu gjaldt det om at skaffe fiskefrikadeller!

Heldigvis fulgte de velvilligt med. Om det var fordi de også var blevet lækkersultne, eller de bare var blevet trætte af at høre mig udbrede mig om opdræt af guppy’er og Black Molly’er står mig ikke lysende klart.

Nå, men nu til sagen…

I denne opskrift er jeg gået en lidt anden vej end den gængse. Jeg bruger røget spæk i farsen, som man kender det fra Sønderjylland. Dels synes jeg det bidrager med en fin røgsmag, dels giver det mig noget godt protein at binde noget af fiskekødets vand i. Jeg vil nemlig helst undgå at mine fiskefrikadeller bliver flade, og det synes jeg ofte er resultatet med en hjemmerørt fiskefars.

Det der nogen gange sker med en fiskefars, er, at den megen vand i farsen udvider sig under stegningen. Så snart man tager dem af blusset, og fiskefrikadellerne begynder at køle af, så trækker vanddampene sig jo sammen igen. Resultatet er nogle lidt flade fiskefrikadeller.

Hos fiskehandleren køres farsen som regel til en fin, luftig og glat fars, og der kommes en hel del mel og bindemidler i. Derfor kan de holde en flot højde på dellerne. Jeg vil helst have en fars med lidt mere struktur og så meget fiskesmag som muligt, og det synes jeg man får med denne opskrift.

Fiskefrikadeller smager dejligt med en hjemmerørt remoulade, og så synes jeg at et smørstegt spidskål passer fortræffeligt til. Særligt hvis man lige vrider en halv citron eller en lime ud over det under stegningen.

Denne opskrift giver omtrent 25 saftige og spændstige fiskefrikadeller.

Sønderjydske fiskefrikadeller

Servings

4

servings
Prep time

30

minutter
Cooking time

40

minutter

Det skal du bruge:

  • 1 kilo lyssej- eller torskefilet

  • 150 g røget spæk

  • 2 mellemstore løg

  • 1 spsk fint salt

  • 4-5 spsk hvedemel

  • 2 æg

  • 3-4 dl fløde

  • 1 tsk friskkværnet peber

  • En halv pakke smør

Sådan gør du:

  • Start med at hakke din fisk. Hvis du hakker den med kniv får du en fin blanding af fint- og grofthakket fars, hvis du bruger en kødhakker ville jeg vælge mellem eller grov hakning.
  • Så hakker du spæk og løg. Hvis du bruger kniv skal du gå virkelig hårdt til spækket, så den finthakkes fuldstændig. Det er unægtelig noget nemmere lige at fræse spæk og løg gennem Kenwoodens kødhakker.
  • Når fisk, spæk og løg er hakket, tilsættes saltet, og farsen køres sejt på lav hastighed. Det tager 5-6 minutter.
  • Så tilsætter du æg, mel og peber og lader det køre med i røremaskinen et par minutter. Så skal farsen hvile i køleskabet et par timer. Du kan passende gøre det samme, omend jeg vil foreslå, at du vælger sofaen frem for køleskabet.
  • Hvis du vågner 10 minutter før du skal stege dine fiskefrikadeller, vil jeg foreslå at du lige starter med at klare smørret. Det gør du i en lille kasserolle ved lav varme. Hvis du har travlt, så steger du bare i den kolde smør.
  • Kom smør på en pande ved medium varme. Form 8-9 fiskefrikadeller med en spiseske. Mine deller har samme form og størrelse som et hønseæg i medium størrelse.
  • Lad dem stege 3-4 minutter til de har fået en pæn lysebrun stegeskorpe på begge sider. Lad dem simre færdige ved lav varme yderligere 3-4 minutter mere på hver side.

Kommenter gerne på opskrifterne!