Farseret Kæmpe-Støvbold

Farseret kæmpe-støvboldKæmpe-Støvbolden er en af de svampe, der har ry for at være lidt kedelig og anonym i smagen, og jeg skal da gerne medgive at den i sig selv ikke er en decideret smagseksplosion. Men den er til gengæld fantastisk til at suge smag til sig, og dét er faktisk en ganske god egenskab. Da jeg forleden fandt nogle støvbolde i en passende størrelse, besluttede jeg mig for at lave en gang farseret kæmpe-støvbold. Jeg havde i forvejen en lille skål kødfyld fra en moussaka, så den lå jo ligesom til højrebenet.

Kæmpe-Støvbolden er, som alle andre Støvbolde, spiselig, så længe den er fast i konsistensen og har hvidt kød. Når man støder på en kæmpe-støvbold er der i reglen svamp til flere dage. Så det er en god idé at have flere gode opskrifter i ærmet, så der bliver lidt variation. I den variant man oftest støder på, er svampen stuvet i fløde sammen med løg og bacon, og hvis du lige står og mangler en opskrift på det, så tjek opskriften Stuvet støvbold med bacon.

Hvis du ikke er så heldig, at du har en rest kødfyld, og heller ikke lige er i humør til at lave en fra bunden, så kan du i stedet lave en Cordon Bleu-variant med ost og skinke i stedet. Det er en super lækker variant.

Opskriften på farseret Kæmpe-Støvbold er til to personer.

Farseret Kæmpe-Støvbold

Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Det skal du bruge:

 • 1 Kæmpe-Støvbold

 • 300 g kødfyld fra fx bolognese/moussaka/lasagne

 • 2 spsk mel

 • 2 æg

 • 1 dl rasp – meget gerne den delikate panko

 • Smør til stegning

 • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

 • Skær svampen i 4 skiver og halver dem. Skiverne skal være omtrent 1 cm tykke.
 • Kom kødfars og ost på de fire understykker, giv dem et skud salt og peber, og kom overstykkerne på.
 • Fyr op under en pande, kom en gavmild klat smør på, og lad den bruse af. Steg de farserede kæmpe-støvbolde ved middelvarme, til de er sprøde og gyldne.
  Hvis du er meget sulten, og din kone ikke har opdaget at du rumsterer rundt i køkkenet, er det nu, du har chancen for at æde hele molevitten selv. Hvis duften allerede har afsløret dig, må du nok påregne et tab på 50% af dine støvbolde. Men du kan altid glæde dig over, at der sikkert er lidt mere svamp tilbage i køleskabet.
  Og som min bedstemor altid sagde “Hellere 10 svampe i køleskabet end en enkelt i skrævet”. Jo. Bedste var skam en skælm.

FunFacts.

 • Støvboldens videnskabelige navn er Lycoperdon, og der betyder såmænd “ulvefis”. Navnet er givet vis opstået fordi man har undret sig over den brunlige støvsky der breder sig fra den, når man træder på den i skovbunden om efteråret. Kæmpe-Støvboldens videnskabelige navn var tidligere Lycoperdon giganteum. Altså Kæmpe Ulvefis. Fnis.

Nyeste lækkerbidder på Instagram

Farvestrålende, uimodståelig lækker og samtidig hurtig, nem og billig.
Det lyder fuldstændig som en beskrivelse af mig i mine velmagtsdage på Hansens Værtshus. I dette tilfælde er der dog tale om et møde mellem nogle store grønlandske rejer og nogle modne frugter.

#madklaveret #forret #rejer #mango #avokado
Farvestrålende, uimodståelig lækker og samtidig hurtig, nem og billig. Det lyder fuldstændig som en beskrivelse af mig i mine velmagtsdage på Hansens Værtshus. I dette tilfælde er der dog tale om et møde mellem nogle store grønlandske rejer og nogle modne frugter. #madklaveret #forret #rejer #mango #avokado
3 uger siden
View on Instagram |
1/4
Halvdelen af årets cider er på flasker, og klar til karbonering - det blev til 41 stk. Så er det bare at vente. Og vente. Og vente. 

#madklaveret #cider #æblemost #æblecider
Halvdelen af årets cider er på flasker, og klar til karbonering - det blev til 41 stk. Så er det bare at vente. Og vente. Og vente. #madklaveret #cider #æblemost #æblecider
4 uger siden
View on Instagram |
2/4
Jeg forfølger mit nytårsforsæt om at spise mere frugt nidkært. 

#madklaveret #æbler #kandiseredevalnødder #hvidchokolade #viljestyrke #nytårsforsæt
Jeg forfølger mit nytårsforsæt om at spise mere frugt nidkært. #madklaveret #æbler #kandiseredevalnødder #hvidchokolade #viljestyrke #nytårsforsæt
4 uger siden
View on Instagram |
3/4
Nå men fasanen æder jo ikke sig selv. 

#madklaveret #fasan #vildtnaturligt #jagt #fasanauriesling
Nå men fasanen æder jo ikke sig selv. #madklaveret #fasan #vildtnaturligt #jagt #fasanauriesling
1 måned siden
View on Instagram |
4/4

Kommenter gerne på opskrifterne!