Stuvede ærter og gulerødder er herligt tilbehør til Farserede porrer

Farserede porrer

Porrer med syrlige syltede rønnebær

Farserede porrer med stuvede ærter og gulerødder er så væsenlig en del af det klassiske mormor-køkken, at man sket ikke KAN blive mormor, med mindre man mestrer denne opskrift til perfektion.

Min egen mormor fik først taget på retten i en forholdsvis moden alder, og det var faktisk lige på nippet til, at jeg alene af dén årsag ikke fik lov at blive født. Det er på den baggrund ikke så underligt, at jeg er ret glad for netop farserede porrer, men selv uden den barske historie i min personlige bagage, så tror jeg nu at jeg ville holde af af retten alligevel.

Farserede porrer smager fantastisk med kartofler og stuvede ærter og gulerødder, men smørstegt spidskål og et stykke rugbrød med tandsmør er altså heller ikke forkert. Og så er det og også lækkert med en syltet grøn tomat, en rødbede eller en klat tomatrelish som sur-sød ledsager.
Det kan godt betale sig at lave en dobbelt portion. Dels smager farserede porer ganske forrygende som pålæg, og dels kan man sagtens fryse halvdelen ned, hvis man bare gør det inden man panerer, så det skal NOK blive spist.

Opskriften giver 4 halve farserede porrer. Det plejer RIGELIGT at række til 4 personer, forudsat at en af dem ikke er min ældste lillebror.

Farserede porrer

Servings

4

servings
Prep time

15

minutter
Cooking time

40

minutter

Det skal du bruge:

  • 500 g hakket svinekød – det bedste du kan finde

  • ½ spsk salt

  • 1 stort finthakket løg

  • 1 dl fløde eller sødmælk

  • 1 æg til farsen

  • 2-3 spsk mel til farsen

  • Tuningssæt. 1 spsk fiskeolie og 1 spsk soyasovs – tak til Kvalimad

  • ½ tsk friskrevet muskat

  • Et godt skud friskkværnet peber

  • Det skal du også bruge:
  • 2 porrer

  • 2 æg til panering

  • 3 spsk mel til panering

  • 1½-2 dl rasp, gerne panko

  • Smør og svinefedt eller olie til stegning

  • Staniol til indpakning

  • 1-2 glas hvid- eller rødvin

Sådan gør du:

  • Start med at lave farsen. Rør hakkekødet sammen med saltet og lad det hvile på køl mens du fikser porerne.
  • Skær porretoppene af, rens porrestokkene og halvér dem. Kog dem i letsaltet vand i 8-10 minutter. Tag porrerne op, og stil til side.
  • Hak løget fint, og rør det med resten af ingredienserne sammen til en fars.
  • Hvis du laver retten i varianten med 2 glas vin, er det nu, du skænker dig det 1. bæger. Hvis du har valgt at lave retten udelukkende med et glas vin, så må du væbne dig lidt med tålmodighed.
  • Mens du nyder vinen, eller ærger dig over du har valgt den sobre variant af opskriften, kan du passende gå igang med at lave porrefarseringen. Riv et stykke staniol af rullen, det skal være ca 30-35 cm langt. På staniolen laver du en rektangulær farsfirkant der er et par cm længere end dit porrestykke, og ca 1 cm tykt. Læg porren på, og rul farsen omkring den, samtidig med det hele pakkes ind i staniol. Pas på, at spaniolen ikke rulles ind i farsen. Gentag med resten af porrerne, til der ikke er mere fars.
  • Kog de staniolindpakkede farserede porrer i 6-8 minutter ved lavt blus i en sauterpande eller en gryde. Når de er kogt, skal de lige køle af et par minutter, og det passer lige med, at du kan skænke dig det 2. (eller 1.) glas vin.
  • Så skal de farserede porrer vendes i først mel, så sammenpisket æg og tilsidst i rasp. Det er altid en god idé, lige at komme en god gang salt og friskkværnet peber i raspen, så der kommer lidt smæk i smagen på paneringen.
  • Steg dem i en pande med smør og fedt eller olie. De skal have 3-4 minutter på hver side – dem er der 4 af.

Notater

2 Comments

  1. Pingback: Tomatrelish, eller tomatchutney, er et fantastisk tilbehør.

  2. Pingback: Kåldolmere med grøntsagsfrikassé er klassisk mormor-mad.

Kommenter gerne på opskrifterne!