Falafel med hummus

Falafel med hummus

Opskrift på HummusDet skal ikke være nogen hemmelighed at jeg ikke spiser særlig mange rent vegetariske aftenmåltider i løbet af året. Faktisk bliver det heller ikke til opsigtsvækkende mange vegetariske morgen- eller frokostmåltider. Men jeg er begyndt at udvikle et mindre crush på falafel med hummus.

Både falafel og hummus har kikærter som hovedingrediens, og det er på grund af det høje proteinindhold i dem at man, altså hvis man er mig, ikke rigtig kommer til at savne kød. Jeg oplever det samme med eksempelvis bønner, svampe, æg og nødder.

Nu er jeg jo en lille bondedreng, så jeg skulle langt op i mine teenageår, før jeg første gang satte tænderne i en omgang falafel med hummus. Til gengæld var det nogle ganske uovertrufne falafler, for gode venners anbefalinger havde bragt min vej forbi Babylon i Klaregade. Bag gryder og pander i den lille shawarmabar huserede Ali Shamsfard, og fra midten af 80’erne og 10 år frem blev Odenses absolut bedste street food langet over disken af Ali – i reglen ledsaget af en semirasistisk vittighed.

Opskriften rækker til 4 personer

Fantastisk mellemøstlig ret.

Det skal du bruge til falafel:

  • 250 g tørrede kikærter (ca 500 g efter udvanding)
  • 1½ tsk salt
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk røget paprika
  • ½ tsk cayennepeber
  • 2 æg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 løg eller et bundt purløg
  • 1 bundt koriander
  • 1 bundt bredbladet persille
  • 1 citron
  • Olie til fritering

Sådan laver du falafel:

  1. Sprøde falafelKikærterne kommes i en skål og dækkes med vand. Kom rigeligt ved, for kikærterne kan absorberer en del væske. Lad dem stå blød natten over.
  2. Så skal farsen samles. Hæld vandet fra kikærterne, og kom dem i en foodprocessor sammen med æg, krydderier, hvidløg og urter. Gem lidt persille og korianderblade til at pynte retten med. Det hele køres på foodprocessoren til det har fået en konsistens der passer dig. Hvis du synes den er for tør, kan du bare tilsætte lidt vand. Smag til med salt og citron.
  3. Varm olien op i en gryde. Den skal være 180-190°C. Form falafelerne til små kugler med en ske, og steg dem til de har en flot lysebrun overflade. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle, kom dem i et fad og hold dem lune i ovnen til alle falafelerne er stegt.

Hummus

Det skal du bruge til Hummus:

  • 150 g tørrede kikærter (ca 300 g efter udvanding)
  • 2 dl olivenolie – brug evt 50/50 oliven- og rapsolie
  • 2 spsk tahin
  • 2-3 fed presset hvidløg
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk salt

Sådan laver du hummus:

  1. Kikærterne kommes i en skål og dækkes med vand. Kom rigeligt ved, for kikærterne kan absorberer en del væske. Lad dem stå blød natten over.
  2. Hæld vandet fra kikærterne, skyl dem grundigt og kog dem møre. Det tager omtrent 75 minutter.
  3. Si kogevandet fra kikærterne, skyld dem under den kolde hane og lad dem køle af i koldt vand. Læg en lille håndfuld til side til at pynte af med.
  4. Kom de kogte kikærter i en foodprocessor sammen med tahin, hvidløg, citron og salt, og blend det til du har en helt glat og cremet hummus. Smag til med salt og citron, og kom det i en skål.
  5. Pynt af med bredbladet persille og koriander, et drys røget paprika og de kogte kikærter. Til slut dryppes noget olivenolie på. Se det er mums. Server det gerne med Verdens Næstbedste Brød.

 

 

Kommenter gerne på opskrifterne!