Den cremede smørspændte kartoffelmos får englene til at synge

Den ultimative kartoffelmos

Kartoffelmos
Brændende kærlighed med kartoffelmos er en af de HELT store klassikere i Det Danske Mormorkøkken.

Der findes ingen retter med kartoffelmos, der ikke smager godt. Og netop derfor skal du gøre dig ekstra umage når du tilbereder kartoffelmosen!

Kartoffelmos er det tilbehør der er mest effektivt når det kommer til at absorbere sovs. Derfor er kartoffelmosen også det naturlige valg til mange simreretter, hvor der i reglen er rigelige mængder sovs.

Desværre får man alt for ofte serveret en tapetklistervariant af kartoffelmos, der vidner om en kedelig overspringshandling i køkkenregionen. Håndmixerens eller foodprocessorens hårdhændede behandling af kartoflen resulterer nemlig i, at cellerne i kartoflen sprænges, så de frigiver den stivelse, som kartoflen er så rig på. Det resulterer i, at mosen bliver ”lang”, og får den alt for kendte tapetklisterkonsistens.

Jeg ved godt, at spørgsmålet om saltning af kogevandet er noget der … deler vandene. Jeg tilhører den, i kartoffelmossammenhænge progressive, fløj der salter i kogningen, og det fungerer for mig. Det fremhæver kartoffelsmagen, og gør dem efter min mening nemmere at mose. Intet – selv ikke smør – kan give så meget smag som salt der tilsættes fra starten.

Nærværende side bugner iøvrigt af opskrifter på simreretter, der egner sig til kartoffelmos, og jeg skal da ikke være sen til at anbefale stegeben, Boeuf Stroganoff eller braiseret oksetværreb som glimrende ledsagere.

Der er ingen tvivl om, at det er sådan, man bliver en rigtig heldig kartoffel.

Den ultimative kartoffelmos

Servings

2

servings
Prep time

30

minutter
Cooking time

40

minutter

Læg håndmixeren til side, nu skal der laves RIGTIG kartoffelmos! Hvis du vil have din kartoffelmos ekstra glat, kan du passere den gennem en finmasket si.

Det skal du bruge:

  • 750 kartofler

  • 200 g smør (kom 350 g i, hvis din kone ikke er i nærheden)

  • 50-75 g ost af goudatypen, fx Vesterhavsost (kan udelades)

  • ½-1 dl sødmælk

  • ½ tsk friskrevet muskatnød

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Kog de skrællede kartofler i letsaltet vand indtil de er helt møre. Lad være med at skære dem i mindre stykker, det gør bare din mos mindre intens i smagen, fordi kartoflerne suger kogevand.
  • Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på blusset. Ryst gryden og lad den koge helt tør over lav varme, inden du begynder at mose grundigt med en kartoffel ”tramper”. Hvis du er så heldig, at der ligger en purepresser i en skuffe et sted, så er det helt klart den du skal finde frem. Lad være med at bruge en håndmixer, det kommer der ikke nogen god kartoffelmos ud af.
  • Start med at komme smørret i. Det er, bortset fra kartoflen, den vigtigste ingrediens, og den skal arbejdes forsigtigt ind i mosen med grydeskeen.
  • Kom den revne ost i, og lad den smelte ind i massen.
  • Tilsæt mælken langsomt, mens du forsigtigt rører i mosen med grydeskeen. Hvis du får den ønskede konsistens ved halvdelen af mælken, så er det bare super, og hvis den ekstra smør var nok, så udelader du bare mælken helt. Og der er iøvrigt aldrig nogen, der har fået skæld ud for at kartoffelmosen ikke smagte af mælk.
  • Smag kartoffelmosen til med salt, peber og muskatnød.

Notater

  • Mas og rør så lidt som muligt i kartoffelmosen, hvis du gerne vil have, at den skal være luftig. Mange omrøringer påvirker stivelsen i kartoflerne og gør mosen tung.
  • Kartofler skal koges op fra koldt vand. Det er en god huskeregel, at afgrøder der dyrkes under jorden tilberedes med udgangspunkt i koldt vand, mens afgrøder over jorden tilberedes med udgangspunkt i kogende vand.
  • Bintje, Folva og Estima er kartoffelsorter, der har ry for at være gode til mos. Men da det desværre er sjældent, at det fremgår hvilke kartoffelsorter der ligger på supermarkedets hylder, så er den info nok lidt ubrugelig.
    Vil du være sikker, så er store medede bagekartofler altid et egnede.

Hvis du har fået en bagekartoffel i overskud, så kan du passende lave en lille lampe ud af den.