Crema Catalana

Crema Catalana

Crema Catalana
Crema Catalana er ægte gourmet til husmandspris.

Det er ikke så tit jeg får lavet dessert, men jeg er i stigende grad begyndt at fortryde det umiddelbart efter hovedretten er sat til livs. Det vil jeg forsøge at gøre noget ved. Og jeg starter med Crema Catalana!

Den Katalanske cremebudding er så meget i familie med Crème Brûlée at der nærmest er tale om en tvilling. Dog ikke en enægget, for denne har et dejligt syrligt strejf af appelsin og citron, og det synes jeg klæder den ellers lidt tunge creme. Den er også lettere at lave end tvillingesøsteren. En Crema Catalana skal nemlig ikke bages i vandbad, og det gør den super nem at lykkes med.

Crema Catalana
Hvis ikke dét ser fristende ud, så er min røv en vandflyver.

Der er er vel nærmest tale om den spanske nationaldessert, og den optræder på deres menukort med samme frekvens som en Tiramisu gør på italienske. Spejder man forgæves efter den på kortet, kan det være fordi den også går under navnet Crema de Sant Josep. Der var åbenbart tradition for at spise den på Sant Joseps dag, den spanske udgave af Fars Dag.

Crema Catalana er en dessert der egner sig glimrende til servering dagen efter tilberedning.
Opskriften giver 4-5 små skåle dessert – og en glimrende undskyldning for at anskaffe sig en gasbrænder.

Crema Catalana

Hurtig, nem og vidunderlig velsmagende. Denne opskrift på cremet gulerodssuppe med asiatiske undertoner vil garanteret bringe smil og glæde til spisebordet.

Det skal du bruge:

  • 4 æggeblommer

  • 2½ dl sødmælk

  • 2½ dl fløde

  • 120 g sukker

  • 2 spsk Maizena (15 g)

  • Fintrevet skal fra en økologisk citron

  • Fintrevet skal fra to økologiske appelsiner

  • 1 vanillestang

  • ½ tsk stødt kanel

Sådan gør du:

  • Vaniljestangen flækkes, og kornene skrabes ud – lad være med at smide den tomme vaniljestang ud, den skal koges med. De små sorte korn ”males” sammen med en teskefuld sukker med en kniv. Det gøres ved at trække kniven hen over sukker og vaniljekorn mens du presser nedad på knivsbladet.
  • Riv skallen på citronen og appelsinerne på dit fineste rivejern. Du skal KUN rive den farvede del af, den hvide er kedelig og bitter.
  • I en lille gryde varmes mælk, fløde, citrusskal, kanel og vaniljekorn op til kogepunktet.
    Du skal holde øje med gryden, og ikke lige gå ned og drikke en hurtig øl med din lillebror hvis han skulle komme forbi. Så koger det hele nemlig over, og man skal starte forfra. Desuden er gryden pisse besværlig at gøre ren.
  • Når din bror er gået hjem igen, pisker du æggeblommerne sammen med sukkeret og Maizenaen. Massen skal være tyk, ensartet og uden nogen klumper.
  • Mælke- og flødeblandingen passeres gennem en sigte – lidt af gangen, over i æggeblandingen samtidig med at der piskes.
  • Kom det tilbage i gryden, og kog det ved helt lavt blus under omrøring. Når massen har fået konsistens som en god kagecreme er den færdig.
  • Fordel cremen i små skåle med stor overflade, og sæt dem i køleskabet i nogle timer.
  • Dine kolde Crema Catalana drysses med et tyndt lag rørsukker, der brændes til et glat og sprødt karamellåg med en lille gasbrænder eller under ovnens grillvarme. Serveres kold, og gerne ledsaget af en lille kompot lavet af appelsinerne og med nogle hakkede mandler i.

Hvis du har brug for inspiration til en 3-retters gourmetmiddag på S.U. budget, så er mit bud her:

Forret: Fransk løgsuppe.
Hovedret: Muslinger i hvidvin og fløde.
Dessert: Crema Catalana.
Brødet: Verdens Næstbedste Brød.

One Comment

  1. Pingback: Fransk løgsuppe • Gourmet af det ydmyge løg • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!