Coq au Riesling med svampe

Coq au Riesling
Coq au Riesling er en lidt mindre bastant variant af Coq au vin.

En af mine hofretter har altid været den franske bonderet Coq au vin. Men i ny & næ laver jeg den i hvidvinsvarianten Coq au Riesling i stedet. Dels for variationens skyld, dels fordi den er lige en anelse lettere i smagen. Dette er en af de retter, hvor en god kylling der har arbejdet med musklerne, for alvor kan smages. Smid de ekstra 25 kroner for fx. en fransk skovkylling fra Løgismose; du finder den i Netto.

Retten smager godt med en mos af kartoffel og selleri eller en blomkålscreme, men man kan også slippe afsted med at servere den med ris. Og så er et godt brød jo nærmest obligatorisk.

Server gerne med et groft brød til, fx. Verdens Næstbedste Brød.

Coq au Riesling med svampe

Servings

4

servings
Prep time

15

minutter
Cooking time

1

time 

10

minutter

Det skal du bruge:

  • 1 stor kylling af god kvalitet

  • 50 g smør

  • Et skvæt olivenolie

  • 2 løg

  • 2 stængler bladselleri

  • 2 gulerødder

  • 2-3 blade laurbær

  • 1/2 liter Riesling

  • 200 g god tørsaltet bacon

  • 200 g perleløg

  • 400 g vilde svampe eller små mark champignon

  • 1 usprøjtet citron

  • 2 stilke rosmarin

  • Et bundt timian eller persille

  • 2 æbler

  • 2,5 dl cremefraiche 38%. En lettere cremefraiche vil skille under opkogning

  • Meljævning af ca. 3 spsk mel

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Kyllingen parteres i 8 stykker, krydres med salt og peber, og brunes i en støbejernsgryde i smør og olie.
  • Skær løgene i både, sellerien i tern og gulerødderne i lidt større, mundrette stykker. Når kyllingestykkerne er brunet godt, tages de op af gryden, og grøntsagerne svitses til de har taget farve. Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden.
  • Hæld vinen over grøntsager og kyllingestykker, og smid laurbærbladene ved. Lad det hele simre sagte i en halv times tid.
  • I mellemtiden skæres bacon i grove tern efter skindet er fjernet. Det brunes let på panden til det begynder at smide noget af fedtet. Når baconternene er klar tages de af panden og lægges til side.
  • Kom perleløg på panden og lad dem stå og karamellisere i baconfedt mens du klargør svampene. Smid en pæn klat smør ned til perleløgene, og rist svampene sammen med løgene. Riv skallen af citronen over løg og svampe.
  • Når æggeuret efter 30 minutter ringer, tilsætter du svampe, bacon og perleløg. Krydderurterne hakkes fint ryger samme vej som svampene. Smag til med salt, peber og citronsaft.
  • Hvis du vil have mos eller ris til retten, er det nu du skal igang, for retten skal simre ca. 30 minutter endnu.
  • Æblerne skæres i tern og simrer med de sidste 10-15 minutter – det samme gør cremefraichen. Hvis du synes retten er for tynd, kan du evt. tykne retten med en meljævning, og husk at lade retten simre-koge op mindst 10 minutter for at fjerne rester af melsmag.

2 Comments

  1. Pingback: Gnocchi med svampe og skimmelost er en smagsbasker

  2. Pingback: Coq au vin • Opskriften på den møreste kylling • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!