Confit de Canard

Confit de Canard
Confit de Canard, eller andeconfit, er en genial tilberedning af andelår.

Confit de Canard, eller andeconfit som den også kendes som, er en absolut vinterfarvorit hos mig.

Hvis man stiller sig på hovedet, og betragter madpyramiden fra denne langt mere attraktive vinkel, vil man opdage, at Confit de Canard, der jo er andelår langtidstilberedt i andefedt, er en af de fødevarer man bør indtage ved enhver given lejlighed. Jeg har derfor også altid en dåse eller to stående, hvis andetrangen skulle komme over mig.

Men som oftest laver jeg det nu selv, det eneste du skal bruge ud over andelårene er ande- eller gåsefedt. Og netop det der med andefedtet er ofte problemet, for det er overraskende dyrt at erhverve i almindelig handel og vandel. Derfor er det en god idé ALTID at sige ”ja tak!”, hvis der er nogen der tilbyder dig noget af deres overskydende andefedt fra Mortens aften.

Opskriften giver Confit de Canard til 4 lykkelige mennesker.

Confit de Canard

Servings

4

Serveringet
Forberedelse

10

minutes
Kogetid

4

hours 
Trækketid

1

døgn

Det skal du bruge:

 • 4 store andelår á 300 g

 • 1 liter ande- eller gåsefedt

 • 5-6 laurbærblade

 • 8-10 enebær

 • Et par kviste rosmarin og timian

 • Et par blade salvie

 • 20 peberkorn

 • 1 spsk groft salt

Sådan gør du:

 • Du skal starte med at sprænge andelårene. Knus alle krydderierne i en morder, og gnid lårene grundigt i blandingen*. Kom dem i et fad, og stil dem på køl i 18-24 timer – nu skal du kun sove én gang før der er andemad.
 • Kom andefedtet i en tykbundet gryde, og sæt det til at smelte ved lav varme. Børst andelårene fri for krydderblandingen; du skal være grundig. Står fedtet er smeltet kommer du andelårene i. De skal være dækket af fedt, så det kan godt være at du skal bakse dem lidt rundt, så de ligger helt tæt. De skal nu simre lige så stille i 2-4 timer ved omkring 70-80 grader, til de er helt møre. Det er vigtigt at fedtet ikke bliver så varmt at lårene begynder at stege. Du kan evt. bruge ovnen.
 • Når confitten er færdig kommes lårene i en skål eller krukke. Si andefedtet over lårene – igen er det vigtigt de er helt dækket af fedt – og stil dem på køl. De kan efter sigende snildt holde sig en måned under den ubrudte fedthinde, men med mindre du hader and kommer det ikke til at ske. Og hvorfor skulle du så også lave retten i første omgang?
 • Når du så bliver andesulten, så er det bare at hente confitten i køleskabet og komme den i ovnen på en bradepande med skindsiden nedad. Ovnen skal være 200°C. Andelårene er jo alledere tilberedt, så de skal blot varmes. Vend dem med skindsiden opad efter ca. 15 min og sæt ovnen på grillfunktion. Hold godt øje med lårene, så skindet bliver sprødt, men ikke sort.

Notater

 • * Note til Gustav. Det er vigtigt du her forstår at det er andelårene der skal gnides ind i krydderblandingen. Hvis du lige nu synes dine ben lugter af rosmarin og timian, skal du gå i bad og starte forfra.

Noget af det bedste man kan udsætte en kartoffel for er andefedt. Jeg er helt vild med brasede kartofler der har ligget og hygget sig i godt med andefedt, og er blevet sprødstegt på alle sider. Det klæder dem med en gavmild håndfuld hakket persille lige inden servering. Og så er det en god idé at servere tilbehør der indeholder noget syre. Gerne en rødkålssalat med en vinaigrette der kan spille lidt op mod den fedme der er i and og kartofler. Men ellers er der jo aldrig nogen, der er blevet sulet for at servere en klassisk rødkål til and.

FunFacts
Principelt kan alle stykker kød confiteres, men stykker med sener og bindevæv er særligt velegnede. Den langsomme kogning i fedt mørner og giver smag til kødet på samme tid.

Kommenter gerne på opskrifterne!